Bardzo podobną sałatkę miałam okazję skosztować w restauracji Dune w Mielnie. Zachwyciła mnie swoim smakiem i postanowiłam spróbować odtworzyć ja w domu. W oryginale dodatkowo w jej skład wchodził melon oraz borówki, których akurat nie dodałam.
Podsmażenie fety sprawiło mi dużo trudności. Aby danie wyszło trzeba zaopatrzyć się w ser naprawdę dobrej jakości, który jest twardy i nie rozpłynie nam się na patelni. Najlepszą metodą smażenia jest głęboki tłuszcz, jednak wybrałam tradycyjną metodę z użyciem patelni i myślę, że nie wyszło najgorzej.
Polecam sałatkę, choć nie dorównuje w 100% oryginałowi ale jest naprawdę pyszna.
Sałatka ze smażoną fetą i kurczakiem
Składniki:
- około 200 g twardego sera feta dobrej jakości
- 1 opakowanie mix-u sałat z rukolą
- 50 g oliwek
- ½ opakowania ulubionych kiełków
- około 10 sztuk pomidorków cherry
- 1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka
- 50 g ziaren słonecznika
Sos:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy miodowej lub dijon
- szczypta soli morskiej
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos. Do szklanki lub słoiczka wlewamy miód. Czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do słoiczka, przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do miodu sok z cytryny, ocet oraz oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy aby smaki się dokładnie połączyły.
Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju do momentu aż będzie rumiany.
Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu prażymy słonecznik.
Pomidorki kroimy w ćwiartki, oliwki na połówki.
Na patelni rozgrzewamy około 3 łyżki oleju. Ser feta kroimy w kostkę. Ser podsmażamy tak aby się delikatnie zarumienił z każdej strony. Uważamy z mieszaniem, ser przekładamy bardzo delikatnie.
Do miski przekładamy sałatę, kiełki, pomidorki, oliwki, kurczaka oraz fetę. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz