Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym
Przygotowanie:
- oleju do smażenia
- 1 bakłażan
- około 10-12 pieczarek
- 6-7 ziemniaków średniej wielkości
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g mielonego mięsa (szynki wieprzowej,
wołowiny)
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta chili
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu worchestershire
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 200 g sera mozzarella
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- około 250 ml mleka
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy w około 0,5
centymetrowe plastry i posypujemy sola. Odstawiamy na około 15 minut. Na
patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i podsmażamy bakłażany przez około 3 minuty
z każdej strony.
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy również na
patelni. Odkładamy na bok.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez około 12-15
minut, tak aby były jeszcze nieco twarde. Studzimy i kroimy w około 0,5 cm
plasterki.
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Cebulę podsmażamy
do momentu aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek i mięso. Smażymy mięso
przez około 8 minut. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Wlewamy pomidory i
koncentrat, mieszamy wszystko i dusimy około 10 minut, aby sos lekko odparował.
W tym czasie przygotowujemy
sos beszamelowy. Roztapiamy masło w rondelku, dodajemy mąkę i smażymy
przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając.
Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając aż sos
zgęstnieje i będzie gładki. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową i pieprzem.
Ser ścieramy na tarce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem lub oliwą. Na
dno wykładamy ziemniaki, następnie część mięsa z sosem, mięso polewamy sosem
beszamelowym i posypujemy odrobiną sera. Kolejną warstwę stanowi bakłażan,
pieczarki, ponownie mięso, na końcu układamy ostatnią warstwę z ziemniaków.
Ziemniaki polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz