Kurczak w sosie pomarańczowym
Składniki:
-
2 piersi z kurczaka (pojedyncze)
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 cm świeżego imbiru
- olej do smażenia (używam arachidowy)
- ½ papryczki chili
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 marchewki
- 1/2 bakłażana (opcjonalnie)
- cebulka dymka do posypania
- ½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego)
- skórka starta z ½ pomarańczy
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki cukry trzcinowego
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu chili
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Pierś z
kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy sosem sojowym, ostrygowym i czosnkiem. Marynujemy
przez 20 minut.
Ryż gotujemy
zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Imbir
oraz papryczkę kroimy w drobną kosteczkę. Marchew i paprykę kroimy w słupki, bakłażana w kosteczkę.
W woku
rozgrzewamy olej i podsmażamy imbir i papryczkę. Przekładamy do osobnego
naczynia i podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Warzywa dodajemy do kurczaka i smażymy przez około 3-4 minuty aż będą chrupiące. Na końcu dodajemy imbir i
papryczkę.
Składniki sosu łączymy ze sobą. Sos wlewamy do woka i podgrzewamy do momentu aż sos będzie gęsty. Posypujemy danie posiekaną dymką i podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz