Przepis na tą babkę dostałam od swojej teściowej.
Jest to receptura, która ma już sporo lat. Babka nazywa się łaciatka z
oranżadą. Najlepiej użyć to niej prawdziwej białej oranżady, z nią smakuje
najlepiej. Ciasto jest bardzo szybkie do wykonania, super sprawdza się kiedy
musimy upiec coś na ostatnią chwilę.
Babka łaciatka z oranżadą
Składniki:
- 5 jaj
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka oranżady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Ubijamy
pianę z jaj i cukru, dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Na koniec dodajemy olej, oranżadę i cukier waniliowy. Ciasto dzielimy
na połowę. Do jednej części dodajemy kakao, miksujemy do połączenia się
składników.
Białe
ciasto przekładamy do formy na babkę lub keksówki, następnie przykrywamy je
ciastem kakaowym.
Pieczemy
1 godzinę w 150 stopniach.
Z oranżadą? Zaskakujące i bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńCzyli można się lubić z teściową ;)
OdpowiedzUsuńBabka wygląda super. Uwielbiam przeróżne babki a oranżada wśród składników to kompletne zaskoczenie :D