Dla tych, którzy mają ochotę na odrobinę tej pyszności a są na diecie zapraszam na przepis.
Ciasto jak na dietetyczne jest naprawdę pyszne i nie odbiega smakiem od tradycyjnego maślanego jabłecznika. Ja dodałam trochę za dużo jabłek, dlatego moje ciasto przypominało nieco bardziej crumble ale i tak było pyszne:)
Dietetyczna szarlotka
Składniki:
Spód:
- 200 gram otrębów owsianych (zmielonych na pył)
- 1/2 szklanka mąki (pszennej lub pełnoziarnistej)
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 3 łyżki mąki migdałowej
- 3 łyżki masła
- pół łyżeczki sody
- ½ szklanki trzcinowego cukru lub słodzik
- ½ laski wanilii
- 2 żółtka
- 1 jajko
- jogurt naturalny (opcjonalnie)
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki wody
- ½ laski wanilii
- cynamon
- słodzik lub cukier trzcinowy do smaku
Kruszonka:
- 1
szklanka płatków owsianych górskich
- 3 łyżki mąki migdałowej
- garść płatków migdałowych
- 1 łyżka jogurtu (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki słodzika
Przygotowanie:
Otręby blendujemy na mączkę. Mieszamy ze słodzikiem,
sodą, mąkami, mąką migdałową oraz wanilię.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do
przestudzenia.
Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się dostatecznie kleić możecie dodać łyżkę lub dwie jogurtu.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy około 23 cm
wykładamy papierem do pieczenia.
Nieco ponad 1/4 ciasta odcinamy, resztę przekładamy do formy i dłońmi formujemy je tak,
aby wypełniło dno.
Podpiekamy przez około 15-20 minut, aż się
zarumieni.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy w
dużym garnku. Jabłka maja pozostać w kawałkach. Dodajemy cukier, wanilię i
cynamonu do smaku.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w szklance z odrobiną
wody. Dodajemy do jabłek i przez chwile gotujemy.
Przygotowujemy kruszonkę. Do pozostałego ciasta dodajemy płatki owsiane, mąkę migdałową oraz płatki migdałowe. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie się za bardzo kruszyć możecie dodać odrobinę jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz