sobota, 19 kwietnia 2014

Dietetyczna szarlotka

I kolejny z serii przepisów dietetycznych. Ty razem starałam się nieco odchudzić szarlotkę. Zdecydowanie ulubione ciasto większości osób.
Dla tych, którzy mają ochotę na odrobinę tej pyszności a są na diecie zapraszam na przepis.
Ciasto jak na dietetyczne jest naprawdę pyszne i nie odbiega smakiem od tradycyjnego maślanego jabłecznika. Ja dodałam trochę za dużo jabłek, dlatego moje ciasto przypominało nieco bardziej crumble ale i tak było pyszne:) 


Dietetyczna szarlotka





Składniki:

Spód:
  • 200 gram otrębów owsianych (zmielonych na pył)
  • 1/2 szklanka mąki (pszennej lub pełnoziarnistej)
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • 3 łyżki masła
  • pół łyżeczki sody
  • ½ szklanki trzcinowego cukru lub słodzik 
  • ½ laski wanilii
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • jogurt naturalny (opcjonalnie)
Jabłka:

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki wody
  • ½ laski wanilii
  • cynamon
  • słodzik lub cukier trzcinowy do smaku

Kruszonka:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich 
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżka jogurtu (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki słodzika
Przygotowanie:

Otręby blendujemy na mączkę. Mieszamy ze słodzikiem, sodą, mąkami, mąką migdałową oraz wanilię.

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. 

Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się dostatecznie kleić możecie dodać łyżkę lub dwie jogurtu.

Piekarnik nagrzewamy do 180  stopni. Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Nieco ponad 1/4 ciasta odcinamy, resztę przekładamy do formy i dłońmi formujemy je tak, aby wypełniło dno.

Podpiekamy przez około 15-20 minut, aż się zarumieni.

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy w dużym garnku. Jabłka maja pozostać w kawałkach. Dodajemy cukier, wanilię i cynamonu do smaku.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w szklance z odrobiną wody. Dodajemy do jabłek i przez chwile gotujemy.

Przygotowujemy kruszonkę. Do pozostałego ciasta dodajemy płatki owsiane, mąkę migdałową oraz płatki migdałowe. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie się za bardzo kruszyć możecie dodać odrobinę jogurtu. 

Na podpieczony spód wylewamy masę jabłkową. Wierzch posypujemy kruszonka. Pieczemy jeszcze około 25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz