środa, 16 kwietnia 2014

Żeberka w sosie barbecue (instruktarz krok po kroku)

Przez bardzo długi czas żeberka kojarzyły mi się z niesmacznym, tłustym kawałkiem mięsa. Zakochałam się w nich podczas pobytu w USA. Miałam okazje wziąć udziałem w największym amerykańskim Festiwalu Pieczenia Żeberek, który odbywał się w Reno (Nevada). Serwują tam najlepsze żeberka w całych stanach. Festiwal ma formę konkursu, po degustacji każdy ma okazje oddać głos na swojego faworyta. Jest to nie lada wyzwania bo wszystkie żeberka są po prostu fantastyczne. 
Na festiwalu właśnie zakochałam się w tym mięsie, zdałam sobie sprawę, że dobrze przygotowane żeberka są najdelikatniejszym, najbardziej soczystym i najpyszniejszym mięsem.

Przygotowanie idealnych ribs'ów nie jest jednak takie proste. Wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale cierpliwość będzie wynagrodzona.  
Żeberka możecie przygotowywać na wiele sposobów, jednak najpopularniejsze i moim zdaniem najsmaczniejsze, czyli BBQ.
Sos Barbecue pochodzi oczywiście z USA, jego skład i wygląd zależy od rejonu, w którym jest on przygotowywany. Ja chciałam się podzielić swoją ulubioną wersją, która powstała metodą prób i błędów J

Zapraszam was na szczegółowy opis przygotowania tego specjału. Mam nadzieję, że podejmiecie wyzwanie i przygotujecie ten przysmak w swoim domu, bo naprawdę warto!!!!


Żeberka w sosie barbecue (instruktarz krok po kroku)




Składniki:
  • około 1 kg żeberek wieprzowych (2 płaty)
  • olej
  • 2 łyżki octu winnego
  • kieliszek whiskey lub wódki
  • ½ szklanki woda
Marynata:
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
Sos BBQ:
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki trzcinowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 50 ml whiskey lub wódki

Przygotowanie:

Dzień wcześniej należy przygotować mięso. Ja osobiście wolę aby żeberka marynowały się całą noc w lodówce, nic jednak nie stanie się jeśli zamarynujecie je jakieś  2-3 godziny przed pieczeniem.

Rozpoczynamy od bardzo dokładnego mycia żeberek. Następnie usuwamy z mięsa zbędny tłuszcz. Wiadomo, że całego nie usuniemy, ale ja staram się wszelkie nadmiary usuwać delikatnie nożem.

Osuszone i oczyszczone żeberka nacieramy oliwą i przyprawami.
Oczywiście możecie je dowolnie modyfikować, polecam też gotową mieszankę z Kamisa do żeberek barbecue.

Następnie przechodzimy do sosu barbecue, który również możecie sobie przygotować wcześniej.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany drobno czosnek. Smażymy jeszcze około 1-2 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy ocet, przecier pomidorowy i koncentrat. Gotujemy, co jakiś czas mieszając przez około 3 minuty.  

Następnie dorzucamy pozostałe składniki sosu i gotujemy na najmniejszym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszamy. Jeśli sos będzie za mało słony możecie go doprawić.

Przechodzimy do żeberek. Przygotowane wcześniej mięso obsmażamy na rozgrzanej patelni  przez około 3 minuty z każdej strony.

Pamiętajcie aby nie gotować żeberek, gdyż w ten sposób pozbędziecie się całkowicie  smaku mięsa.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Do dużego naczynia żaroodpornego wlewamy whiskey (wódki),wodę i ocet winny. Układamy na dnie żeberka mięsem do góry.

Naczynie zakrywamy pokrywką lub folią aluminiową.  Pieczemy około 1,5 h. Co jakiś czas podlewamy mięso sosem, który się wytworzy na dnie brytfanny.

Po upływie 1,5 godziny wyciągamy naczynie z piekarnika i smarujemy żeberka dokładnie sosem barbecue. Możemy odlać nadmiar płynu spod żeberek, jeśli zostało go zbyt dużo na dnie naczynia.

Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 25 minut, już bez pokrywki. Czynność powtarzamy po 25 minutach i pieczemy jeszcze jakieś 20 minut. Uważamy aby glazura się nie przypaliła. Ewentualnie zmniejszamy temperaturę. Wyjmujemy żeberka i smarujemy jeszcze raz cienką warstwą sosu.

Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną sałatką.


2 komentarze:

  1. zrobiłam pyszne i dzięki za krok po kroku , bo zrobić żeberka to wielka sztuka .

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem bardzo ciekawa tego przepisu na sos BBQ :)

    OdpowiedzUsuń