Składniki:
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- ½ szklanki maślanki
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku lub 1/3 szklanki espresso
- wiśnie lub śliwki z kompotu
- 250 g mascarpone
- 6-7 łyżek nutelli
- 1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do muffinek
wykładamy papilotkami.
W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę,
proszek do pieczenia, sodę, kakao, sól i cukier.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: maślankę,
olej, kawę, ekstrakt waniliowy i jajko.
Składniki mokre z suchymi łączymy za pomocą łyżki.
Papilotki wypełnić do połowy ciastem, następnie
nałożyć owoce i przykryć je reszta ciasta do ¾ wysokości.
Pieczemy babeczki 20 minut.
W trakcie pieczenia przygotowujemy krem. Schłodzone mascarpone miksujemy z nutellą.
Najlepiej słodkość i intensywność kremu kontrolować. Może się okazać, że 7
łyżek nutelli to dla Was za mało bądź za dużoJ Ja kosztuje krem podczas miksowania dodając nutelle partiami. Do kremu dodajemy
zmielone orzech, zostawiając około 2 łyżki do dekoracji.
Witam...
OdpowiedzUsuńChciałabym zaprosić do polubienia oraz wzięcia udziału w konkursie z wartościową, godną uwagi nagrodą.
Konkurs jest dla każdego więc prosiłabym o udostępnianie linka z konkursem na facebooku:
https://www.facebook.com/zadawkuchni?ref=hl
oraz berzpośredniego linka do konkursu:
http://zadawkuchni.blogspot.co.uk/2014/04/konkurs-wiosenne-inspiracje.html
ZAPRASZAM...!!!