Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 180 ml oleju rzepakowego + 2 łyżki
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 3 dojrzałe banany
- 1 szklanka wiórków kokosowych + 1/2 szklanki
- 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 ml rumu
Przygotowanie:
1 szklankę wiórków kokosowych zalewamy rumem, dodajemy
2 łyżki oleju i odstawiamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Banany
rozdrabniamy na papkę za pomocą widelca lub blendera i mieszamy je dokładnie z
maślanką.
Mieszamy ze sobą suche składniki: mąki, proszek, sodę
i cynamon oraz wiórki kokosowe.
W osobnym naczyniu ubijamy cukier z olejem przez około
3 minuty. Dodajemy jajka i wanilię, miksujemy, do połączenia się składników.
Do mokrych składników dodajemy na zmianę
porcję składników suchych oraz masy bananowej, cały czas miksując.
Przelewamy masę do formy, ja użyłam silikonowej formy
na babkę. Wierzch ciasta pokrywamy wcześniej odsypanymi wiórkami i lekko
dociskamy.
pyszności poproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńMniam, chlebki bananowe uwielbiam :) Twoje ciacho wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń