- 200 g wołowiny
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki sproszkowanej kolendry
- sól, pieprz
- olej roślinny do głębokiego smażenia
- 1 cebula
- 1 świeża papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała marchewka
- 1/3 czerwonej papryki
- około 50 g mrożonego brokuła
- cebulka dymka
- 5 łyżek skrobi kukurydzianej
Sos:
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sok z połowy 1 limonki
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka wina ryżowego lub wódki
- 1 łyżka sosu chili
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Wołowinę kroimy na cienkie paski, doprawiamy połową chilli, imbirem, kolendrą, solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 20
minut do lodówki.
Cebulę kroimy w pióra, papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Marchew i paprykę kroimy w słupki.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, marchew, paprykę oraz brokuła przez około 3 minuty. Warzywa przekładamy na osobny talerz. Podsmażamy chili oraz czosnek.
Wołowinę obtaczamy równomiernie w skrobi.
Do woka wlewamy około
5 cm warstwę oleju. Smażymy mięso na rozgrzanym oleju partiami, przez
4-5 minut, aż mięso będzie brązowe i chrupiące. Odkładamy na papier kuchenny aby
odsączyć tłuszcz.
Składniki sosu mieszamy ze sobą dokładnie.
Odlewamy olej, na którym smażyliśmy mięso z woka.
Wołowinę przekładamy z powrotem do woka, dodajemy wcześniej podsmażone warzywa. Podgrzewamy jeszcze chwileczkę aby smaki się połączyły.
Do woka wlewamy sos i podgrzewamy cały czas mieszając, na dość dużym ogniu, do momentu aż sos zgęstnieje.
Podajemy natychmiast z ryżem.
Odlewamy olej, na którym smażyliśmy mięso z woka.
Wołowinę przekładamy z powrotem do woka, dodajemy wcześniej podsmażone warzywa. Podgrzewamy jeszcze chwileczkę aby smaki się połączyły.
Do woka wlewamy sos i podgrzewamy cały czas mieszając, na dość dużym ogniu, do momentu aż sos zgęstnieje.
Podajemy natychmiast z ryżem.
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe .Zrobiłam już kilka razy i wszyscy byli zadowoleni . Szkoda że zdjęcia nie zrobiłam . Lubię Twoje przepisy bo wszystko jest takie łatwe i proste .Gorzej z ciasteczkami nie umiem a szkoda bo wyglądają palce lizać .
OdpowiedzUsuń