Babeczki ze śliwkami
Składniki (około
15 muffinek):
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki mielonych orzechów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka, roztrzepane
- 120 g cukru trzcinowego (może być zwykły)
- pół szklanki oleju
- 300 g kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki
- śliwki z kompotu
- ½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche
(mąkę pszenną, cynamon, proszek, orzechy, sodę, cukier), w drugim mokre (jajka,
olej, śmietanę).
Łączymy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Piekarnik
rozgrzewamy do 190 stopni.
Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami, napełniamy
je ciastem do 1/3 wysokości. Dodajemy po 1-2 śliwki. Nadzienie zalewamy ciastem
.
Pieczemy około 25 minut.
wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuń