wtorek, 29 kwietnia 2014

Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym

Pyszna i niezwykle syta zapiekanka z warzywami i mięsem mielonym. Danie dość kaloryczne, ale od czasu do czasu trzeba sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa.


Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym



Składniki
  • oleju do smażenia
  • 1 bakłażan
  • około 10-12 pieczarek
  • 6-7 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g mielonego mięsa (szynki wieprzowej, wołowiny)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu worchestershire
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 200 g sera mozzarella
Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • około 250 ml mleka
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy w około 0,5 centymetrowe plastry i posypujemy sola. Odstawiamy na około 15 minut. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i podsmażamy bakłażany przez około 3 minuty z każdej strony.

Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy również na patelni. Odkładamy na bok.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez około 12-15 minut, tak aby były jeszcze nieco twarde. Studzimy i kroimy w około 0,5 cm plasterki.

Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Cebulę podsmażamy do momentu aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek i mięso. Smażymy mięso przez około 8 minut. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Wlewamy pomidory i koncentrat, mieszamy wszystko i dusimy około 10 minut, aby sos lekko odparował.

W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło w rondelku, dodajemy mąkę i smażymy przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając.

Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową i pieprzem.
Ser ścieramy na tarce. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem lub oliwą. Na dno wykładamy ziemniaki, następnie część mięsa z sosem, mięso polewamy sosem beszamelowym i posypujemy odrobiną sera. Kolejną warstwę stanowi bakłażan, pieczarki, ponownie mięso, na końcu układamy ostatnią warstwę z ziemniaków. Ziemniaki polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz