Takiego kurczaka po raz pierwszy
miała okazję kosztować w azjatyckim fast foodzie - Panda Express. Podbił moje
serce. Udało mi się odtworzyć przepis w domu, mogę śmiało przyznać, że nie
odbiega od oryginału.
Chrupiące kawałki kurczaka oblepione gęstym sosem. Jedno z moich ulubionych
azjatyckich dań. Wymaga niestety nieco pracy, ale zdecydowanie warto.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej
- olej do głębokiego smażenia (około 3/4 szklanki)
- 1/2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ryż
- 1 jajko
- 1 zielona cebula dymka
- ½ marchewki
- ½ papryki
- ½ papryczki chili
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- ½ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 100 ml wody
- 1 łyżka dżemu pomarańczowego (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego (można zastąpić jasnym)
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki cukru brązowego
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i
odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Wszystkie składniki sosu przelewamy do miski i dokładnie mieszamy.
Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę drobno siekamy. Papryczkę chilli i imbir
drobno siekamy.
W woku rozgrzewamy olej. Jajko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do zamarynowanego kurczaka. Skrobię kukurydzianą przekładamy na talerz lub do woreczka, doprawiamy solą i pieprzem.
Kurczaka panierujemy w skrobi. Najszybciej wrzucić go po prostu do woreczka z mąką i potrząsnąć :)
Kurczaka smażymy partiami na głębokim oleju, do momentu aż będzie złoty (około 4-5 minut).
Kurczaka smażymy partiami na głębokim oleju, do momentu aż będzie złoty (około 4-5 minut).
Mięso przekładamy na osobny talerz, ręcznikiem odsączamy nadmiar oleju.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wok czyścimy, rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim warzywa, przez
około 3 minuty, aby były chrupiące. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.
W woku podsmażamy imbir i papryczkę chili. Dodajemy kurczaka i przez chwilę
podgrzewamy, tak aby przeszedł aromatem imbiru i papryczki. Jeszcze raz mięso i
dodatki przekładamy na talerz.
Do woka wlewamy sos, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje, kiedy będzie
gotowy dodajemy do niego kurczaka, dymkę oraz warzywa. Wszystko dokładnie
mieszamy.
Jak ja uwielbiam takie słodko-kwaśne azjatyckie dania, zapisuję! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPrzepysznie to wygląda, aż ślinka mi cieknie:)
OdpowiedzUsuńKolorowo i pysznie, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda bardzo smakowicie, ale poprosiłbym o jego uściślenie. Sos sojowy ciemny czy jasny? Wśród składników figuruje jajko, ale już w opisie przygotowania go nie ma... Rozumiem, że zielona cebula (składniki) to po prostu dymka? I jeszcze taki fragment: "Skrobię kukurydzianą przekładamy na talerz, doprawiamy solą i pieprzem. W woku rozgrzewamy olej. Zamarynowanego kurczaka panierujemy w mące." Rozumiem, że w ostatnim zdaniu chodzi o skrobię doprawioną pieprzem i solą?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za uściślenia i pozdrawiam
Przepis poprawiłam, przepraszam za nieścisłości. Teraz powinno już się wszystko zgadzać:)
Usuńprzepis dla kumatego wystarczajacy,ja spowodu braku przedstawionych skladnikow,torszeczke sie wylamalem z receptury,ale jedzonko wyszlo w spaniale.pychota.
Usuń