Ciasto typowo wiosenne, z pyszną bezą i płatkami migdałów. Czego chcieć
więcej.…
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
- 160 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru brązowego
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 100 g masła
- 1/3 szklanki mleka
- około 2-3 laski rabarbaru
- 4 białka
- 130 g cukru pudru
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 40 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Masło ucieramy z cukrem i wanilią do białości. Następnie do masy dodajemy żółtka i mieszamy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy.
Masło ucieramy z cukrem i wanilią do białości. Następnie do masy dodajemy żółtka i mieszamy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownica o
średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Podpiekamy
ciasto przez około 10 minut.
Następnie układamy na podpieczonym spodzie rabarbar. Tortownicę wkładamy ponownie do piekarnika na 15 minut.
Następnie układamy na podpieczonym spodzie rabarbar. Tortownicę wkładamy ponownie do piekarnika na 15 minut.
W międzyczasie ubijamy białka na sztywno. Partiami
wsypujemy cukier puder i ubijamy aż beza będzie lśniąca i gładka. Dodajemy mąkę
oraz ocet. Miksujemy.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i rozprowadzamy na nim
bezę. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Temperaturę zmniejszamy do 130
stopni i pieczemy ciasto około 40 minut, aż beza będzie chrupiąca.
U mnie też dzisiaj królował rabarbar!
OdpowiedzUsuńPycha:)
Beza ma bardzo wiosenny kolorek :) Świetne ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTylko dlaczego ta beza jest zielona...? Barwnik?
Tak, chciałam dodać nieco koloru i wykorzystałam barwnik:)
Usuń