wtorek, 6 maja 2014

Ghriba czyli marokańskie bezglutenowe ciasteczka pistacjowe

Z uwagi na moje zainteresowanie kuchnią Marokańską postanowiłam przetestować również przepisy na słodkie wypieki. Przepis znalazłam na blogu prowadzonym przez Marokankę. Zaciekawił mnie szczególnie ze względu na brak mąki.
Ghriba są jednymi z najbardziej znanych marokańskich ciasteczek. Najpopularniejsze ghriba mają w składzie mąkę migdałową. Można jednak spotkać  wersję z innymi orzechami, np.  pistacjami, ziemnymi itp.
Jako pierwszą upiekłam wersję z pistacjami, i z pewnością następne będą te migdałowe.
Ciasteczka są chrupiące, zdrowe, pozostają bardzo długo świeże, są bardzo szybkie do wykonania i naprawdę pyszne. Polecam.

Ghriba czyli marokańskie bezglutenowe ciasteczka pistacjowe



Składniki:

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 żółtka
  • całe migdały
  • cukier puder
Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy mąkę migdałową, cukier i proszek do pieczenia.
Dodajemy do suchych składników skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, żółtka i masło.
Wszystkie składniki zagnieść rękami, aż wszystko  się dokładnie połączy. Ciasto będzie dość lepkie.
Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, lub zamrażarki na 10 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Ze schłodzonego ciasta formujemy  małe kulki, około 2 cm średnicy. Lekko spłaszczamy kulki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każde ciastko dekorujemy migdałem, delikatnie dociskając go do ciasta.

Pieczemy przez 10-12 minut. Ciasteczka powinny być dość blade. Pozostawiamy na blasze przez 5-10 minut, w uchylonym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz