Z uwagi
na moje zainteresowanie kuchnią Marokańską postanowiłam przetestować również
przepisy na słodkie wypieki. Przepis znalazłam na blogu prowadzonym przez
Marokankę. Zaciekawił mnie szczególnie ze względu na brak mąki.
Ghriba są
jednymi z najbardziej znanych marokańskich ciasteczek. Najpopularniejsze
ghriba mają w składzie mąkę migdałową. Można jednak spotkać wersję z innymi orzechami, np. pistacjami, ziemnymi itp.
Jako pierwszą upiekłam wersję z pistacjami, i z pewnością następne będą te migdałowe.
Ciasteczka
są chrupiące, zdrowe, pozostają bardzo długo świeże, są bardzo
szybkie do wykonania i naprawdę pyszne. Polecam.
Ghriba czyli marokańskie
bezglutenowe ciasteczka pistacjowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 żółtka
- całe migdały
- cukier puder
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy mąkę migdałową, cukier i proszek
do pieczenia.
Dodajemy do suchych składników skórkę z pomarańczy,
ekstrakt waniliowy, żółtka i masło.
Wszystkie składniki zagnieść rękami, aż wszystko się dokładnie połączy. Ciasto będzie dość lepkie.
Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, lub zamrażarki
na 10 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ze schłodzonego ciasta formujemy małe kulki, około 2 cm średnicy. Lekko spłaszczamy
kulki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia.
Każde ciastko dekorujemy migdałem, delikatnie
dociskając go do ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz