Najlepsze
ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki + 50 g do podsypania (użyłam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli)
- 7 g drożdży instant lub 40 g świeżych
- 100 g cukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta)
- 70 g miękkiego masła lub margaryny
- 4 żółtka
- 200 ml mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego
Kruszonka:
- 130 g masła lub margaryny
- około 1 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- cukier waniliowy
- 70 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jeśli używamy droży suchych zaczynamy
od przygotowanie zaczynu. Mleko podgrzewamy i odlewamy z niego 1/3 szklanki. Uwaga: ma być ciepłe, a nie gorące, nie może nas parzyć jeśli zanurzymy w nim palec. Drożdże rozcieramy z
łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki oraz odlanym mlekiem. Wszystko dokładnie
mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut aby zaczyn podwoił swoją objętość.
UWAGA!
Jeśli ciasto przygotowujemy na drożdżach instant mleko musi być gorące. Po
zanurzeniu w nim palca powinniśmy odczuć lekkie parzenie.
Masło topimy i
odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem,
aromatem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do mąki wsypujemy suche drożdże
lub zaczyn, mleko (jeśli używaliśmy drożdży suchych wlewamy całe 200 ml), utarte
żółtka i mieszamy wszystko drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych
obrotach, aż składniki się połączą. Następnie wyrabiamy ciasto, aż stanie się
gładkie. Dodajemy małymi porcjami roztopione masło, cały czas wyrabiając ciasto.
W razie konieczności podsypujemy odłożoną mąką. Gotowe ciasto ma być gładkie i
odrywać się od miski i dłoni.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut
(musi podwoić swoją objętość). Jeżeli użyliśmy suchych drożdży ciasto nie musi
rosnąc, jest gotowe do pieczenia.
Przygotowujemy kruszonkę i rabarbar. Masło topimy w
rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Rabarbar obieramy i kroimy w 2-3
centymetrowe słupki. Przekładamy do miski. Do ostudzonego masła dodajemy mąkę z cukrem i ucieramy
drewnianą łyżką, do momentu, aż uzyskamy kruszonkę. Jeśli kruszonka jest za
mokra możemy dodać nieco więcej mąki. Na końcu dodajemy migdały i wszystko
jeszcze raz mieszamy.
Blachę
smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, układamy
owoce i posypujemy wierzch kruszonką. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Wkładamy placek do piekarnika. W czasie kiedy
będzie się nagrzewał ciasto będzie miało szanse jeszcze urosnąć. Pieczemy około
30-40 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta podczas pieczenia za
bardzo się zarumieni wyłączamy górną grzałkę.
Mąka z Lubelli rządzi:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję Ci za przygotowanie wypieku do akcji rabarbar!:)
Uwielbiam ciasto drozdzowe! Niewazne, co ma na wierzchu! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje za udzial w akcji!
Mam nadzieje, ze spotkamy sie za rok! :)
Kasia (lejdi-of-the-house.bloog.pl)
Nie ma tutaj wymiarów blachy która wychodzi z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńPiekłam w blaszce 25 na 30 cm.
OdpowiedzUsuń