czwartek, 23 maja 2013

Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Zapraszam na obiecany przepis - moje ulubione ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o cieście drożdżowym i skorzystać z moich wskazówek odsyłam do posta z poradnikiem: http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/05/poradnik-seret-idealnego-ciasta.html

 

 
Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
 
 
 
 

 
 
 
Składniki:
 
 

Ciasto:
  • 450 g mąki + 50 g do podsypania (użyłam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli)
  • 7 g drożdży instant lub 40 g świeżych
  • 100 g cukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta)
  • 70 g miękkiego masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego
Kruszonka:
  • 130 g masła lub margaryny
  • około 1 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • 70 g płatków migdałowych
 
 

Przygotowanie:
 
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jeśli używamy droży suchych zaczynamy od przygotowanie zaczynu. Mleko podgrzewamy i odlewamy z niego 1/3 szklanki. Uwaga: ma być ciepłe, a nie gorące, nie może nas parzyć jeśli zanurzymy w nim palec. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki oraz odlanym mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut aby zaczyn podwoił swoją objętość. 

UWAGA! Jeśli ciasto przygotowujemy na drożdżach instant mleko musi być gorące. Po zanurzeniu w nim palca powinniśmy odczuć lekkie parzenie.
Masło topimy i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem, aromatem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do mąki wsypujemy suche drożdże lub zaczyn, mleko (jeśli używaliśmy drożdży suchych wlewamy całe 200 ml), utarte żółtka i mieszamy wszystko drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Następnie wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie. Dodajemy małymi porcjami roztopione masło, cały czas wyrabiając ciasto. W razie konieczności podsypujemy odłożoną mąką. Gotowe ciasto ma być gładkie i odrywać się od miski i dłoni.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut (musi podwoić swoją objętość). Jeżeli użyliśmy suchych drożdży ciasto nie musi rosnąc, jest gotowe do pieczenia.

Przygotowujemy kruszonkę i rabarbar. Masło topimy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Rabarbar obieramy i kroimy w 2-3 centymetrowe słupki. Przekładamy do miski. Do ostudzonego masła dodajemy mąkę z cukrem i ucieramy drewnianą łyżką, do momentu, aż uzyskamy kruszonkę. Jeśli kruszonka jest za mokra możemy dodać nieco więcej mąki. Na końcu dodajemy migdały i wszystko jeszcze raz mieszamy.

Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, układamy owoce i posypujemy wierzch kruszonką. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni.  Wkładamy placek do piekarnika. W czasie kiedy będzie się nagrzewał ciasto będzie miało szanse jeszcze urosnąć. Pieczemy około 30-40 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta podczas pieczenia za bardzo się zarumieni wyłączamy górną grzałkę.
 
 
 
 
Co mamy dla mamy? Dzień Matki - 22-29 maja 2013

5 komentarzy:

  1. Mąka z Lubelli rządzi:)
    Pozdrawiam i dziękuję Ci za przygotowanie wypieku do akcji rabarbar!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto drozdzowe! Niewazne, co ma na wierzchu! :)

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji!
    Mam nadzieje, ze spotkamy sie za rok! :)
    Kasia (lejdi-of-the-house.bloog.pl)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma tutaj wymiarów blachy która wychodzi z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń