Enchiladas z nutą korzenną i salsą guacamole
Składniki:
- 450 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 cebula
- papryczki jalapeno w zalewie (do kupienia w Lidlu)
- 150 g czerwonej fasoli
- 200 g kukurydzy
- ½ papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 1 papryczki chilli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu Cayenne
- 4-5 dobrze rozgniecionych goździków
- ½ łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej (ja użyłam przyprawy „Salsa de Yucatan” z Kotanyi i Tex Mex firmy El Tequito zakupioną w Lidlu)
- 6 tortilli
- 150 g startego sera żółtego
Guacamole:
- dojrzałe awokado
- sok z ½ limonki lub cytryny
- ½ pomidora
- ½ papryczki chili
- ½ czerwonej cebuli
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 mały ząbek czosnku
Przygotowanie:
Zaczynamy od Guacamole. Awokado rozgniatamy dokładnie
widelcem i skrapiamy sokiem z limonki. Cebulę, czosnek, papryczkę i pomidora
kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą oraz
pieprzem. Odstawiamy do lodówki.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na
rozgrzanej oliwie. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy czosnek i mięso. Smażymy
około 10 minut. Papryczkę chilli drobno siekamy. Paprykę kroimy w cienkie
paski, pomidora w kostkę. Do mięsa dodajemy chilli i paprykę. Smaż jeszcze
przez około 5 minut. Gdy będzie już prawie gotowe dodajemy przyprawy i mieszamy
dokładnie cały czas smażąc. Zmniejszamy ogień, dodajemy pomidora oraz przecież.
Kiedy sos zgęstnieje dorzucamy fasolę oraz kukurydzę. Dusimy wszystko jeszcze przez
jakieś 7 minut.
Składamy enchiladas. Układamy
tortillę na blacie lub desce, nakładamy farsz, posypujemy odrobiną sera i
jalapeno i zwijamy dosyć ciasno.
Układamy tortille w
naczyniu żaroodpornym i posypujemy resztą sera.
Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Podajemy z przygotowanym
wcześniej guacamole.
O jakie świetne! Zjadłabym w tej chwili :)
OdpowiedzUsuń