piątek, 17 maja 2013

Enchiladas z korzenną nutą i salsą guacamole

Kuchnia meksykańska, to jedna z moich ulubionych. Oczywiście podstawą większości jej dań jest tortilla. Tym razem postanowiłam wyczarować z niej enchiladas. Danie to przygotowuję bardzo często. Nie należy do ekspresowych, ale warto zarezerwować dla niego trochę czasu. W przeciwieństwie do przedstawicieli kuchni Tex-Mex np. tacos czy burrito, jest to autentyczna potrawa meksykańska. Enchilada jak sama nazwa wskazuje (z hiszpańskiego "enchilar" - dodać chilli) należy do dań bardzo ostrych, jednak poziom pikanterii zawsze można dostosować do swoich upodobań.  Po raz pierwszy przyrządzałam również, chyba najbardziej znany sos pochodzenie  maksykańskiego - guacamole. Jest to gęsty sos podawany na zimno, przygotowywany z dojrzałych awokado, z dodatkiem różnorodnych dodatków: soku z cytryny, kolendry, cebuli, papryczki chili, pomidorów, przypraw itp. Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Salsa wyszła bardzo dobra. Pasowała idealnie do dania łagodząc jego ostrość i podkreślając smak.
 

Enchiladas z nutą korzenną i salsą guacamole


 
 
 
 
 
Składniki:
  • 450 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • papryczki jalapeno w zalewie (do kupienia w Lidlu)
  • 150 g czerwonej fasoli
  • 200 g kukurydzy
  • ½ papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 1 papryczki chilli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 4-5 dobrze rozgniecionych goździków
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej (ja użyłam przyprawy „Salsa de Yucatan” z Kotanyi i Tex Mex firmy El Tequito zakupioną w Lidlu)
  • 6 tortilli
  • 150 g startego sera żółtego
  • oliwa z oliwek
Guacamole:
  • dojrzałe awokado
  • sok z ½ limonki lub cytryny
  • ½ pomidora
  • ½ papryczki chili
  • ½  czerwonej cebuli
  • ½ łyżeczki soli
  • ½  łyżeczki pieprzu
  • 1 mały ząbek czosnku
 

Przygotowanie:


Zaczynamy od Guacamole. Awokado rozgniatamy dokładnie widelcem i skrapiamy sokiem z limonki. Cebulę, czosnek, papryczkę i pomidora kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do lodówki.

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy czosnek i mięso. Smażymy około 10 minut. Papryczkę chilli drobno siekamy. Paprykę kroimy w cienkie paski, pomidora w kostkę. Do mięsa dodajemy chilli i paprykę. Smaż jeszcze przez około 5 minut. Gdy będzie już prawie gotowe dodajemy przyprawy i mieszamy dokładnie cały czas smażąc. Zmniejszamy ogień, dodajemy pomidora oraz przecież. Kiedy sos zgęstnieje dorzucamy fasolę oraz kukurydzę. Dusimy wszystko jeszcze przez jakieś 7 minut.

Składamy enchiladas. Układamy tortillę na blacie lub desce, nakładamy farsz, posypujemy odrobiną sera i jalapeno i zwijamy dosyć ciasno.

Układamy tortille w naczyniu żaroodpornym i posypujemy resztą sera.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Podajemy z przygotowanym wcześniej guacamole.
 
 
 

 

1 komentarz: