Dziś proponuję dietetyczne ciasto jogurtowe. Moim zdaniem dorównuje bez problemu temu tradycyjnemu. Możemy je urozmaicić dodając jakiś akcent owocowy. W moim przypadku mandarynki i galaretkę.
Dietetyczne cytrynowe ciasto jogurtowe z owocami i galaretkąSkładniki:
180 ml jogurtu naturalnego odtłuszczonego
3 jajka
4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki cukru brązowego lub 1/3 szklanki słodziku w proszku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki aromatu cytrynowego
skórka starta z całej cytryny
sok z ½ cytryny
1 dowolna galaretka
dowolne owoce
Uwaga: składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowujemy galaretkę według przepisu. Odstawiamy do wystygnięcia, uważając jednak aby całkowicie nie stężała. Galaretka musi mieć konsystencję żelu.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pozostałe składniki miksujemy, aż dokładnie się połączą. Białka delikatnie mieszamy z masą. Ciasto przelewamy najlepiej do małej silikonowej keksówki (możemy również użyć tej tradycyjnej i wyłożyć ją papierem do pieczenia). Pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka. Studzimy.
ale bombowe! i ta galaretka na wierzchu, mniam!
OdpowiedzUsuńPyszności!!!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto...jak każde które nie jest suche. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem zainteresowana, bo uskuteczniam dietę :) dodaję do znajomych, będę obserwować, przepis na ciasto kradnę :)
OdpowiedzUsuńJaką musi mieć boską konsystencję :)!
OdpowiedzUsuńCzy Wam przypadkiem ciasto po dodaniu cytryny się nie zważyło?
OdpowiedzUsuńA może właśnie tak ma być?:/
Ciasto już w piekarniku, więc niewiele mogę zrobić tylko czekać na rezultat ;)
Moje się nie zważyło. Mam nadzieję że wszytsko wyjdzie jak należy. Czekam na relację:)
OdpowiedzUsuńWyszło dobre, ale dało się wyczuć lekko serkowatą konsystencję :/
OdpowiedzUsuńDziś drugie podejście :D
i budyń w środku ;) mniam
OdpowiedzUsuńoo, super przepis, wiec pewnie go wykorzystam ;)
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne...mnian..zachwyciłam całą rodzinę..Dziękuje :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało, również jestem fanką ciasta:)
OdpowiedzUsuńChyba jest mała pomyłka.
OdpowiedzUsuń2 łyżeczki proszku do pieczenia to za dużo. Dałam tyle i szczypie w język.
Może miało być pół łyżeczki proszku, a dwie łyżeczki aromatu?
Przepis nie ma błędu. Nie wiem czemu odczuwałaś posmak proszku do pieczenia... Ja zawsze robię ciasto według tego przepisu i nie miałam takich odczuć. Możesz następnym razem zmniejszyć ilość ale minimalnie, aby ciasto urosło i było pulchne.
UsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńja zamiast mąki dałam zmielone na pył otręby owsiane...i też wyszło:) pycha
OdpowiedzUsuńrobiłam i strasznie gorzkawy posmak zostaje... co robiłam źle?
OdpowiedzUsuńMoże miałaś dużą cytrynę i za dużo skórki, następnym razem daj mniej bo na pewno ona powoduje gorzki posmak
Usuń