Najlepszy
sos pomidorowy (moja sekretna receptura)
Składniki:
- 150 ml pomidorów krojonych z puszki
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek
- ½ marchewki
- 1/2 czerwonej cebuli
- ząbek czosnku
- 5 suszonych pomidorów z zalewy (osączonych)
- ½ papryczki chili
- 1 łyżka sosu worhestershire
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- 7-8 czarnych oliwek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę, papryczkę chili, marchewkę i czosnek posiekać
w drobną kosteczkę.
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulkę, chili i czosnek.
Podsmażyć, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodać pomidory z puszki i
marchewkę. Dusić na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy,
koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone.
Gotować sos, aż się zredukuje i
zgęstnieje. Pod koniec duszenia dorzucić pokrojone drobno oliwki i keczup.
Doprawić
sosami sojowymi, sosem
worhestershire, pieprzem, solą, cukrem i ziołami. Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest
słony. Ja osobiści soli już nie dodaję.
Na zdjęciach szybka wersja spaghettii z podsmażonym kurczakiem.
Wygląda cudownie i tak też pewnie smakuje :>
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Sos ze słoika był dla niego bardziej wyrazisty pewnie dlatego, że zwykle w tych sosach zawarte są wzmacniacze smaku. By osiągnąć podobny efekt trzeba intensywnie przyprawić własny sos - fajnie, że Ci się udało to zrobić i przekonać M. do domowego sosu :)
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować ten przepis :D Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńnie kupuję nigdy gotowców, ale sosy wychodzą mi raz lepsze raz gorsze, spróbuję Twojego :D
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis! Uratował mi obiad. Sosik pyszny! odLot!
OdpowiedzUsuń