Lekko kwaśne jabłka,
kruche ciasto i słodka beza to idealne połączenie smaków. Ciasto robiłam w
formie 24x24, więc wyszło bardzo wysokie. Można je również przygotować w nieco
większej formie. Szczerze polecam!!!
Najlepsza szarlotka z bezą i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g chłodnego masła
- 5-6 żółtek (w zależności od wielkości jajek)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- około 6-7 kwaśnych jabłek (ja używam szarej renety)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 5-6 białek
- szczypta soli
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z proszkiem do
pieczenia oraz cukrami. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i wszystko siekamy nożem
na drobne kawałeczki. Można również składniki umieścić w misie miksera i
rozdrabniać mieszadłem, aż masa zacznie przypominać okruszki. Następnie
dodajemy stopniowo żółtka oraz aromat waniliowy. Szybko zagniatamy
ciasto, aby nie straciło swojej kruchości.
Ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą
część chowamy do lodówki, a mniejszą zamrażamy.
Przygotowujemy jabłka. Jabłka obieramy i kroimy w dość
dużą kosteczkę. Przekładamy do garnka i podsmażamy na niewielkim ogniu
mieszając co kilka minut. Gdy jabłka wypuszczą soki dodajemy do nich cukier i
cynamon. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut, po czym dodajemy mąkę
ziemniaczaną. Mieszamy dokładnie. Dzięki mące sok z jabłek nie przesiąknie nam
do ciasta. Jeśli chcemy aby jabłka całkowicie się rozpadły musimy wydłużyć czas
podsmażania. Ja osobiście wolę czuć w cieście całe kawałki jabłek, więc nie
duszę ich zbyt długo. Odstawiamy jabłka do ostudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy
papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Podpiekamy
je w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na
sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas
miksując. Kiedy piana będzie błyszcząca i mocno ubita dodajemy mąkę. Mieszamy
dokładnie, aby mąka dobrze połączyła się z pianą.
Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, a następnie
pianę. Ścieramy na wierzch resztę zamrożonego ciasta.
Pieczemy około 45 minut. Na ostatnie 15 minut wyłączamy dolną grzałkę, aby podpieczony spód się nie spalił.
Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznie wygląda. :) Uwielbiam szarlotkę! Też u mnie niedawno gościła.
OdpowiedzUsuńMoja babcia robi podobnie, po prostu pycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie, lubię takie duże kawałki jabłek w szarlotce:)
OdpowiedzUsuńDuża ilość jabłek to podstawa! Bardzo zachęcająco wygląda :)
OdpowiedzUsuńZaufałam i zmarnowałam produkty!
OdpowiedzUsuńza dużo mąki w stosunku do reszty... ciasto nie słodkie do tego maka do białek niesmaczne!!
Mąkę do bezy dodaje się często, dzięki niej beza uzyskuje grubszą i twardszą warstwę zewnętrzną, co przy tym akurat cieście pomaga, bo jest w stanie "udźwignąć wierzchnią warstwę ciasta. Można oczywiście ją pominąć albo zmniejszyć ilość.
UsuńCiasto z tych proporcji mi zawsze wychodzi więc nie zgodzę się że mąki jest za dużo. Może miałaś małe jajka dlatego tak wyszło.
Bardzo dobre ciasto.Robie podobnie tylko do ciasta dodaje jednak 1 szklanke cukru jest lepsze.No i ścieram jabłka na drobnych oczkach bo u mnie nie lubia duzych kawałków..Polecam robie wg takiego przepisu od wielu lat.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto . Na poczatku wydawalo mi sie ze ciasto jest za suche (za duzo maki) ale dodalam jedno zoltko wiecej i uformowalam w kilka kul wlozylam do lodowki a potem recznie wykleilam blache(nie walkowalam ciasta). Ciasto wyszlo rewelacyjne ! Cieple znikalo z blachy :)
OdpowiedzUsuńDZiekuje za super przepis!