czwartek, 9 maja 2013

Dietetyczna pasta jajeczna

Zapraszam do spróbowania dietetycznej wersji pasty jajecznej. Oczywiście bez majonezu, ale myślę, że spokojnie można czasami się bez niego obejść.
Z proporcji składników jakie podałam wychodzi porcja dla jednej osoby.

Dietetyczna pasta jajeczna
 
 
 

Składniki:
  • 1 jajko
  • łyżka odtłuszczonego  jogurtu greckiego
  • ½ łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka keczupu pikantnego
  • szczypiorek lub cebulka dymka
  • 1 rzodkiewka
  • ½ ogórka konserwowego
  • sól/pieprz
  • ewentualnie odrobina octu winnego

Przygotowanie:

Jajko gotujemy na twardo, obieramy i jeszcze ciepłe rozgniatamy.  Rzodkiewkę i ogórka kroimy w bardzo drobna kosteczkę.  Szczypiorek również drobno siekamy.  Musztardę mieszamy z jogurtem  greckim i keczupem. Jeśli chcemy uzyskać łagodniejszy smak możemy zrezygnować z musztardy.
Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.  Doprawiamy solą i pieprzem.
 
 
Akcja Kolacja

5 komentarzy:

  1. chyba sie skusze ;)

    zapraszam na tortillę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza! Właśnie skończyłam robić i musiałam skosztować haha :) Bardzo fajny blog, zapraszam na swojego fanpage www.facebook.pl/CameoPoland

    OdpowiedzUsuń
  3. DIETETYCZNA jak nie dodasz majonezu to nie znaczy że jest dietetyczna ketchup wiesz ile on ma cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdy keczup ma w sobie ogromne ilości cukru, jeśli tak bardzo przestrzegasz diety powinieneś to wiedzieć. Wystarczy pujść do sklepu ze zdrową żywnością. Poza tym to że coś jest dietetyczne nie oznacza że nie ma w ogóle kalorii. Chodzi o ich ograniczenie.

      Usuń