poniedziałek, 11 listopada 2013

Roladki z czerwonym i zielonym pesto:

Jeśli szukacie inspiracji na efektowny obiad, to koniecznie powinniście zapoznać się z tym przepisem. Roladki są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają wiele pracy i przede wszystkim są naprawdę pyszne. Możecie użyć do ich przygotowania, również gotowego Pesto. Pesto, które przygotujecie z proporcji podanych w przepisie starczy Wam na znacznie większą ilość roladek, ale można je śmiało przechować w lodówce, gdyż długo zachowuje świeżość.


Roladki z czerwonym i zielonym pesto:
 
 
 
 
Składniki:
  • 4 kotlety ze schabu
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pieprz
  • 8 plastrów szynki dojrzewającej
Pesto czerwone:
  • 12 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi
  • 25 g świeżo startego parmezanu
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego
Pesto zielone:
  • ok. 30 g listków bazylii (u mnie z jednej doniczki)
  • 5 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi
  • 25 g startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • pieprz

Przygotowanie:
 
Zaczynamy od przygotowania czerwonego Pesto. Pomidory osączamy z oleju i grubo siekamy. Bazylię myjemy. Czosnek obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Orzeszki piniowe podpiekamy na złoty kolor na suchej patelnię. Uważamy aby się nie przypaliły. Odstawiamy do przestygnięcia.

Wszystkie składniki, oprócz oliwy ucieramy w moździerzu lub miksujemy w blenderze (mają pozostać małe drobinki składników), na koniec doprawiamy pieprzem. Oliwę dodajemy małymi porcjami cały czas ucierając. Z drugim Pesto postępujemy analogicznie. Do zrobienia pesto nie używam soli, jeśli lubicie słone potrawy, możecie je oczywiście posolić. Ja nie solę ze względu na to, że szynka, używana do nadzienia jest już słona.
Mięso myjemy  i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozbijamy na cienkie kotlety. Przyprawiamy czosnkiem granulowany, pieprzem, papryką ostrą i sosem sojowym.  Każdy płat mięsa smarujemy Pesto, kładziemy na nim dwa plastry szynki  i zwijamy. Wbijamy do roladek wykałaczki lub  związujemy ściśle nicią kuchenną.

Roladki układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.

Pieczemy około 30 minut. Podjemy roladki pokrojone w plastry.
 
 

3 komentarze:

  1. miałam dziś na obiad roladki drobiowe- z szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami :)
    super wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś zrobię na obiad :) ! to jest plan !
    Wyglądają smakowicie.... nie mogę się doczekać ! DZIĘKI za ten przepisik :)

    OdpowiedzUsuń