Sezon na dynie trwa i nie trudno
zauważyć, że mania dyniowa opanowała chyba każdego. Wstyd się przyznać, ale nie
byłam dotąd jej wielkim fanem. Jednak w końcu się przełamałam, widząc na każdym
portalu kulinarnym wspaniałe potrawy z dynią w roli głównej. Nie mogłam się wyłamać
i nie spróbować wyczarować z niej czegoś
pysznego. W końcu właśnie dzięki mojemu curry zmieniłam zdanie i do Dyni na
pewno jeszcze powrócę.
Do zrobienia curry użyłam dyni w zalewie, którą zakupiłam w Lidlu. Polecam produkt zdecydowanie. Wykorzystanie dyni w tej postaci zaoszczędzi nam na pewno trochę czasu . Dynię z zalewy możemy wykorzystać również jako nadzienie do ciasta lub babeczek.
Do wykonania curry użyłam dyni w
zalewie słodko-kwaśnej, jednak spokojnie możecie użyć świeżego warzywa.
Curry z dynią kurczakiem
Składniki:
-
2 piersi z kurczaka
- 1/2 małej papryki czerwonej
- ½ małej papryki zielonej
- 200 g dyni w zalewie słodko-kwaśnej (do kupienia w Lidlu) lub ewentualnie świeża dynia
- 1 mała cukinia
- 200 ml mleka kokosowego
- ½ papryczki chili (opcjonalnie)
- 1 mała czerwona cebula
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki trawy cytrynowej w proszku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka curry
- 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać)
- łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki)
- masło lub oliwa z oliwek do smażenia
Marynata:
-
sok z 1/2 limonki lub cytryny
- 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala (ja używam przyprawy Bombay Masala z Kotani)*
-
1/3 łyżeczki kurkumy
- około 4 rozgniecione ziarna kolendry
- 3 rozgniecione goździki
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do
marynaty. Kurczaka doprawiamy przyprawami oraz sokiem z cytryny.
Pozostawiamy na 30 minut w lodówce.
Cukinię obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, cukinię i papryki kroimy w
kosteczkę.
Cukinię obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, cukinię i
papryki kroimy w kosteczkę.
Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę, posiekany czosnek. Dodajemy papryki. Smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Następnie dodajemy cukinię, dynię i pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut. Jeśli używamy dyni w zalewie to najlepiej dodać ją dopiero w momencie kiedy doprawiamy curry mlekiem kokosowym, gdyż jest ona już miękka.
Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę, posiekany czosnek. Dodajemy papryki. Smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Następnie dodajemy cukinię, dynię i pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut. Jeśli używamy dyni w zalewie to najlepiej dodać ją dopiero w momencie kiedy doprawiamy curry mlekiem kokosowym, gdyż jest ona już miękka.
W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Trzymamy na małym ogniu przez około 15 minut,
aż sos się trochę zredukuję. Jeśli sos nie będzie miał satysfakcjonującej
konsystencji możemy dodać do niego odrobinę mąki.
Uwielbiam curry! A do tego z dynią, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie:) curry i dynia:D śliczny jeżyk:)
OdpowiedzUsuńCurry i dynia to połączenie idealne. Stosuję je w zupie, ale na takie danie rownie chętnie bym się skusiła :))
OdpowiedzUsuń