Prosty przepis, a smak… po prostu rewelacja. Danie
robiłam już z różną kombinacją dodatków i zawsze mnie zachwyca. Chyba nigdy mi
się nie znudzi.
Składniki:
- 250 g makaronu pene lub świderki
- około 70 g włoskiego salami
- 80 g szynki dojrzewającej (np. serrano)
- 2 garści rukoli
- 60 g parmezanu
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 6-7 pomidorków koktajlowych
- około 10-12 czarnych oliwek
- 12 suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi
- 35 g świeżo startego parmezanu
- 100 ml oliwy z oliwek
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz
Zaczynamy od przygotowania Pesto. Pomidory osączamy z
oleju i grubo siekamy. Bazylię myjemy. Czosnek obieramy kroimy na mniejsze
kawałki. Orzeszki piniowe podpiekamy na złoty kolor na suchej patelnię. Uważamy
aby się nie przypaliły. Odstawiamy do przestygnięcia.
Wszystkie składniki
przekładamy do blendera. Przyprawiamy pieprzem i solą według uznania. Miksujemy
na gładką pastę.
Makaron gotujemy al dente. Salami kroimy w kostkę,
szynkę w paski. Smażymy do momentu aż szynka i salami się zarumienią. Pomidory i
oliwki kroimy na połówki.
Makaron odsączamy, przekładamy do garnka. Dodajemy do
niego rukole, szynkę, salami, oliwki, pomidory, parmezan i pesto. Przyprawiamy
odrobiną ziół. Mieszamy wszystko dokładnie. Na końcu posypujemy rukolą.
Podajemy na ciepło lub zimno.
smacznie i kolorowo, super danie :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadlam czerwone pesto, musze kiedys wyprobowac.
świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńmarzę właśnie o takim obiadku dziś... :)) mniami!!!!!!
OdpowiedzUsuńBooooomba cudownej porcji makaronu <3
OdpowiedzUsuń