niedziela, 24 listopada 2013

Piernik świąteczny z powidłami śliwkowymi

Przepis na ten cudowny piernik pochodzi ze strony Kuchnia Lidla. Już od pewnego czasu miałam ochotę na piernik, a ten wpadł mi w oko przy okazji przeglądania gazetki Lidla. Postanowiłam zrobić i szczerze polecam. W przepisie najbardziej urzekły mnie powidła śliwkowe z dodatkiem cynamonu i skórki pomarańczowej, które smakują obłędnie.
Piernik na pewno będzie gościł na moim stole podczas świąt.

Przy okazji chciałabym pochwalić się kilkoma zdobyczami, zakupionymi przy okazji Tygodnia Wypieków w Lidlu. Było naprawdę w czym wybierać. Szczególnie polecam zestawy do ozdabiania ciast. W jednym pudełeczku tyle wspaniałych ozdób. Na pewno przydadzą się podczas świąt.





Piernik świąteczny z powidłami śliwkowymi


 

Składniki:

Ciasto:
  • 150 g masła
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka kakao
  • 80 g miodu
  • 2 laski cynamonu
  • 1 opakowanie przyprawa do piernika (20-25 g)
  • 125 g mąki
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 60 g cukru dark muscovado
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Powidła do przełożenia:
  • 400 g powideł śliwkowych
  • 100 g suszonych śliwek
  • otarta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 1 laska cynamonu
  • posypka dekoracyjna
Ganache czekoladowy:
  • 50 g czekolady (używam pół na pół mlecznej i gorzkiej)
  • 50 g śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, czekoladę i miód. Dodajemy laski cynamonu i przyprawę do piernika. Mieszamy , a następnie całość podgrzewamy, uważając aby składniki się nie zagotowały. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy. Kiedy masa przestygnie usuwamy laski cynamonu.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Łączymy za pomocą miksera składniki suche z jajkami i masą czekoladową.

Ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni z funkcją termoobiegu przez 40 minut. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i studzimy ciasto.

Przygotowujemy w międzyczasie powidła.
Startą skórkę pomarańczową zalewamy wrzątkiem, a następnie od razu przecedzamy za pomocą sitka. Wyciskamy delikatnie skórkę aby pozbyć się nadmiaru wody.
Suszone śliwki kroimy w drobną kosteczkę.  
Powidła razem ze skórką pomarańczową, cynamonem i śliwkami  gotujemy w rondelku, na małym ogniu, cały czas mieszając. Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez chwilę.  Wyjmujemy laski cynamonu i studzimy powidła. Kiedy piernik przestygnie przekładamy go powidłami.

Na końcu przygotowujemy polewę.

Śmietankę zagotowujemy w rondelku, następnie dodajemy do niej  posiekaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty aby czekolada się rozpuściła, następnie mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy masło i całość jeszcze raz starannie mieszamy, do momentu rozpuszczenia masła.

Polewamy piernik ostudzoną polewą czekoladową i posypujemy ozdobną posypką.
 

 


 

3 komentarze:

  1. widzę że upolowałaś w Lidlu te cukrowe cudeńka! u mnie już niestety nie było, piernik super z nimi wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. piernik + powidła śliwkowe to chyba najlepsze połączenie świata ;)

    OdpowiedzUsuń