środa, 27 listopada 2013

Tarta ze kurczakiem, szpinakiem, pomidorami i trzema serami

Uwielbiam wytrawne tarty, szczególnie te na spodzie z ciasta francuskiego. Dziś chciałam Wam polecić moją ulubioną ostatnio-ze szpinakiem.  Jak dla mnie połączenie szpinaku z kurczakiem i serami jest po prostu idealne.

Pierwowzorem przepisu jest tarta mojej kochanej koleżanki, która również posiada duży talent kulinarny. Dzięki niej przekonałam się również do szpinaku, którego wcześniej nie wiem dlaczego unikałamJ A więc przepis dedykuję Moni W. za ten pyszny  szpinak i tartę J

Polecam tartę zarówno na obiad jak i imprezę.

Tarta ze kurczakiem, szpinakiem, pomidorami i trzema serami
 

 

 
Składniki:
  • 1 paczki szpinaku świeżego baby lub mrożonego
  • 1 pierś z kurczaka
  • ½ opakowania sera fety
  • 7-8 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki tartego parmezanu
  • około 60 g sera gorgonzola
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 opakowania ciasta francuskiego

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i ziołami. Smażymy na złoty kolor.
Czosnek obieramy i kroimy w kosteczce. Podsmażamy czosnek chwilę na maśle i dodajemy umyty szpinak. Mieszamy regularnie, kiedy szpinak się skurczy skrapiamy go sokiem z cytryny.
Jajka rozbijamy w misce i mieszamy widelcem, tak aby powstała masa jak na jajecznice.

Ciasto francuskie nakładamy jedno na drugie i lekko dociskamy. Formę do tarty wypełniamy ciastem, zarówno dno jak i brzegi.  Brzegi smarujemy jajkiem (możemy użyć odrobiny z tych które wcześniej wymieszaliśmy w misce)
Jajka łączymy ze śmietaną, przyprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową i dodajemy parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Ser feta oraz gorgonzolę kroimy w kosteczkę.

Na ciasto francuskie nakładamy szpinak, kurczaka i pomidorki koktajlowe. Zalewamy śmietaną. Na wierzch rozsypujemy ser feta i gorgonzolę.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut (termoobieg).




4 komentarze: