Polecam przepis zdecydowanie, super danie zarówno na obiad, jak i na
imprezę.
Tarta z
ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią
-
1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 200 g dyni (użyłam dyni z zalewy słodko-kwaśnej, dostępna w Lidlu)
- 2 łyżki oliwy
- 500 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowej szynki)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżki ziół prowansalskich
- 400 ml krojonych pomidorów
- około 10 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu Worhestershire
- świeżo zmielony pieprz
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 2 łyżki bułki tartej
- miękkie masło
- około 80 g parmezanu
- garść rukoli
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200
stopni (grzałka góra/dół).
Formę do tarty lub tortownicę
o wymiarach około 26 centymetrów smarujemy tłuszczem.
Płaty ciasta francuskiego
kładziemy jeden na drugim, i dociskamy aby się za sobą połączyły. Możemy do
tego użyć wałka.
Ciastem wyłóż spód oraz
brzegi formy. Brzegi ciasta smarujemy delikatnie roztopionym masłem lub oliwą. Spód
oprószamy bułką tartą. Ciasto podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut.
Cebulę i czosnek obieramy i
kroimy w drobną kostkę. Chili drobno siekamy.
Jeśli używamy świeżej dyni, to
obieramy ją, usuwamy pestki i kroimy ją w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy
oliwę, i podsmażamy cebulę, czosnek i chili.
Dodajemy mięso i smażymy
przez około 5 minut. Jeśli używamy świeżej dyni dodajemy ją po 5 minutach do
mięsa i smażymy przez kolejne 5 minut. Kiedy mięso będzie usmażone dodajemy
zioła, sos sojowy, sos worhestershire , koncentrat pomidorowy oraz pomidory z
puszki. Doprawiamy pieprzem i szczyptą cukru. Sos gotujemy na wolnym ogniu
przez około 5 minut.
Pomidorki koktajlowe myjemy,
przekrajamy na pół i mieszamy z sosem. Jeśli używamy dyni z zalewy to dorzucamy ją dopiero w tym momencie.
Mięso z sosem wykładamy na
podpieczony spód. Posypujemy startym parmezanem.
Pieczemy około 25-30 minut.
Co jakiś czas należy sprawdzić, czy ciasto nie zarumieniło się zbyt mocno.
Upieczoną tartę posypujemy
obficie rukolą.
proszę o jeden kawałek!
OdpowiedzUsuńsmacznie:)
OdpowiedzUsuńAjć! piękna i smakowita. A ta rukola na wierzchu przypomina mi jedną z moich ulubionych pizzeri we Wrocławiu :)
OdpowiedzUsuń