- 2 piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka sosu worhestershire
- ½ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
Farsz:
- około 4-5 pieczarek
- 3-4 suszone pomidory z zalewy (osączonych)
- ¼ papryczki chili
- 4-5 cm. kawałek kiełbasy chorizo
- kulka sera mozzarella
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania mięsa.
Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na
30 minut.
Przygotowujemy farsz.
Pieczarki obieramy. Papryczkę chili,
pieczarki i pomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę. Chorizo kroimy w
kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy
składniki farszu przez około 5 minut.
Mięso układamy na lekko mokrej dłoni i
formujemy płaskiego kotleta. Na wierz układamy porcje farszu, a następnie
zawijamy mięso dokładnie do około farszu. Formujemy kształt rolady.
Rolady panierujemy.
Możemy je usmażyć na patelni albo upiec
w piekarniku. Ja osobiście preferują wersję z użyciem piekarnika. Roladki są wtedy bardziej chrupiące i nie wchłoną tyle tłuszczu. Pieczemy je w naczyniu żaroodpornym
wysmarowanym olejem przez około 20-25 minut w 200 stopniach.
bardzo lubie!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na proszony obiad, kiedy ważna jest estetyka dania :)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuń