środa, 30 października 2013

Mój sposób na idealne rolady z kurczaka

Tym razem chciałam podzielić się swoim pomysłem na roladki z kurczaka. Są one bardzo efektowne i doskonale sprawdzą się na proszony obiad, kiedy zależy nam na wyglądzie przygotowanych potraw. Dzięki temu, że roladki są z mięsa mielonego bardzo łatwo nadać im ładny kształt i nadziać dowolnym nadzieniem. Nic nie wypływa ze środka, nie męczymy się z wyjmowaniem wykałaczek. Roladki można przygotować z nadzieniem wg. mojego przepisu lub na przykład z masłem, wtedy uzyskamy klasyczne Devolaye. Zapraszam do wypróbowania.


Mój sposób na idealne rolady z kurczaka




Składniki na około 4 rolady:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka sosu worhestershire
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
Farsz:
  • około 4-5 pieczarek
  • 3-4 suszone pomidory z zalewy (osączonych)
  • ¼ papryczki chili
  • 4-5 cm. kawałek kiełbasy chorizo
  • kulka sera mozzarella
Panierka:
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Przygotowujemy farsz.

Pieczarki obieramy. Papryczkę chili, pieczarki i pomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę. Chorizo kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy składniki farszu przez około 5 minut.

Mięso układamy na lekko mokrej dłoni i formujemy płaskiego kotleta. Na wierz układamy porcje farszu, a następnie zawijamy mięso dokładnie do około farszu. Formujemy kształt rolady.

Płatki kukurydziane mielimy w mikserze przez kilka sekund.
Rolady panierujemy. Możemy je usmażyć na patelni albo upiec w piekarniku. Ja osobiście preferują wersję z użyciem piekarnika. Roladki są wtedy bardziej chrupiące i nie wchłoną tyle tłuszczu. Pieczemy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem przez około 20-25 minut w 200 stopniach.  
 

 

3 komentarze: