niedziela, 27 października 2013

Cupcakes potrójnie kokosowe ala pinacolada na Halloween

Halloween staje się z roku na rok coraz bardziej popularne w naszym kraju, w sklepach można znaleźć mnóstwo przebrań, dekoracji , produktów spożywczych itp. z nim związanych.
Mnie również udzielił się nastrój Halloweenowy.Postanowiłam wykonać babeczki, które chyba są najwdzięczniejszym wypiekiem, jeśli chodzi o zdobienie. Moje nie są może idealne, ponieważ zdolności plastycznych niestety u mnie brak… ale chyba nie jest tak źleJ

Zapraszam również do podzielenia się waszymi inspiracjami nawiązującymi do tego święta.

Cupcakes potrójnie kokosowe ala pinacolada na Halloween
 
 
 
 
 
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej
  • 1 kieliszek likieru kokosowego
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • ¾ kokosowej białej czekolady (można użyć zwykłej)
Nadzienie:
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (jeśli macie kokosowy wystarczy użyć kokosowego i pominąć dodawanie aromatów)
  • mleko (trochę mniej niż połowa podanego na opakowaniu budyniu)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 kieliszek likieru kokosowego
  • aromat kokosowy
Krem:
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/3 kostki masła o temperaturze pokojowej
  • 3-4 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • ekstrakt lub aromat kokosowy
  • barwnik zielony
Dodatkowo:
  • ½ gorzkiej czekolady
  • cukierki M&M
  • halloweenowe ozdoby

Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe.
Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie jasna, kremowa masa.

Dodajemy miękkie masło, likier oraz mleko. Miksujemy do momentu połączenia się składników.

Łączymy suche składniki z mokrymi, delikatnie  mieszając drewnianą łyżką.
Ananasa kroimy w kostkę i dodajemy do masy. 

Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy do lekko przestudzonego budyniu aromat, likier oraz wiórki. Dokładnie mieszamy.

Napełniamy papilotki do ok 1/3 ich wysokości ciastem, następnie na ciasto kładziemy łyżkę budyniu i dopełniamy papilotkę ciastem, tak aby przykryło budyń.
Pieczemy 20-25  minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gotowe babeczki studzimy.

W międzyczasie przygotowujemy krem. Masło ubijamy na puch, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy do powstanie gładkiej masy. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, cały czas miksując. Na końcu dodajemy wiórki, aromat oraz barwnik. Wszystko dokładnie miksujemy.

Ostudzone babeczki dekorujemy kremem. Czekolad rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie za pomocą bardzo cienkiej końcówki szprycy cukierniczej dekorujemy babeczki czekoladą. Ja użyłam jako oczu cukierków M&M.
 
 
 
 

2 komentarze: