Mnie również udzielił się nastrój Halloweenowy.Postanowiłam wykonać babeczki, które chyba są najwdzięczniejszym wypiekiem, jeśli chodzi o zdobienie. Moje nie są może idealne, ponieważ zdolności plastycznych niestety u mnie brak… ale chyba nie jest tak źleJ
Zapraszam również do podzielenia się
waszymi inspiracjami nawiązującymi do tego święta.
Cupcakes potrójnie
kokosowe ala pinacolada na Halloween
Składniki:
-
2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej
- 1 kieliszek likieru kokosowego
- 4 plastry ananasa z puszki
- ¾ kokosowej białej czekolady (można użyć zwykłej)
-
1/2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (jeśli macie kokosowy wystarczy użyć kokosowego i pominąć dodawanie aromatów)
- mleko (trochę mniej niż połowa podanego na opakowaniu budyniu)
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 kieliszek likieru kokosowego
- aromat kokosowy
-
1/3 szklanki cukru pudru
- 1/3 kostki masła o temperaturze pokojowej
- 3-4 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- ekstrakt lub aromat kokosowy
- barwnik zielony
-
½ gorzkiej czekolady
- cukierki M&M
- halloweenowe ozdoby
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz
wiórki kokosowe.Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie jasna, kremowa masa.
Dodajemy miękkie masło, likier oraz mleko. Miksujemy do
momentu połączenia się składników.
Łączymy suche składniki z mokrymi, delikatnie
mieszając drewnianą łyżką.
Ananasa kroimy w kostkę i dodajemy do masy.
Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na
opakowaniu, dodajemy do lekko przestudzonego budyniu aromat, likier oraz
wiórki. Dokładnie mieszamy.
Napełniamy papilotki do ok 1/3 ich wysokości ciastem,
następnie na ciasto kładziemy łyżkę budyniu i dopełniamy papilotkę ciastem, tak
aby przykryło budyń.
Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Gotowe babeczki studzimy.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Masło ubijamy na
puch, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy do powstanie gładkiej masy.
Dodajemy po łyżce serka mascarpone, cały czas miksując. Na końcu dodajemy wiórki,
aromat oraz barwnik. Wszystko dokładnie miksujemy.
Ostudzone babeczki dekorujemy kremem. Czekolad
rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie za pomocą bardzo cienkiej końcówki
szprycy cukierniczej dekorujemy babeczki czekoladą. Ja użyłam jako oczu
cukierków M&M.
Wyglądają fantastycznie. Niesamowita ta zieleń :)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńzapraszam na jabłkowego omleta ;)