Jest
to najbardziej ekspresowa szarlotka, nie musimy nic zagniatać, ani miksować,
kwestia przygotowania jabłek. Jeśli użyjemy gotowych jabłek ze słoika, to
naprawdę przygotowanie zajmie nam 5 minut. Szarlotka jest pyszna zarówno na
ciepło jak i zimno. Polecam!
Migdałowa szarlotka sypana
Składniki:
-
3/4 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki startych migdałów
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel ekstraktu migdałowego, aromatu lub ewentualnie cukier migdałowy
- 100 g płatków migdałowych
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 180 g masła
Przygotowanie:
Masło
wkładamy do zamrażarki na 20 minut.
Jabłka
obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy cynamonem.
Mąkę,
cukier, kaszę, aromat i proszek mieszamy w misce i dzielimy na 3 części. Do
ostatniej dodajemy płatki migdałowe.
Tortownicę
o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.
Na
dno formy wysypujemy jedną część suchych składników, na nie rozkładamy połowę
jabłek. Następnie wysypujemy drugą część suchych składników i pozostałe jabłka.
Na wierzch wysypujemy porcję suchych składników z migdałami.
Masło
ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nim wierzch ciasta.
Pieczemy
w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
Bardzo ciekawy sposób przygotowania :) Idealny dla takiego leniwca, jak ja ;)
OdpowiedzUsuń