Roladki z czerwonym i zielonym pesto:
Składniki:
-
4 kotlety ze schabu
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pieprz
- 8 plastrów szynki dojrzewającej
-
12 suszonych pomidorów w oleju
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi
- 25 g świeżo startego parmezanu
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- garść świeżej bazylii
- pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego
-
ok. 30 g listków bazylii (u mnie z jednej doniczki)
- 5 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi
- 25 g startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od
przygotowania czerwonego Pesto. Pomidory osączamy z oleju
i grubo siekamy. Bazylię myjemy. Czosnek obieramy kroimy na mniejsze kawałki.
Orzeszki piniowe podpiekamy na złoty kolor na suchej patelnię. Uważamy aby się
nie przypaliły. Odstawiamy do przestygnięcia.
Wszystkie
składniki, oprócz oliwy ucieramy w moździerzu lub miksujemy w blenderze (mają
pozostać małe drobinki składników), na koniec doprawiamy pieprzem. Oliwę dodajemy małymi
porcjami cały czas ucierając. Z drugim Pesto postępujemy analogicznie. Do zrobienia pesto nie używam soli, jeśli lubicie słone potrawy, możecie je oczywiście posolić. Ja nie solę ze względu na to, że szynka, używana do nadzienia jest już słona.
Mięso myjemy i
osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozbijamy na cienkie kotlety. Przyprawiamy
czosnkiem granulowany, pieprzem, papryką ostrą i sosem sojowym. Każdy płat mięsa smarujemy Pesto, kładziemy na
nim dwa plastry szynki i zwijamy.
Wbijamy do roladek wykałaczki lub związujemy
ściśle nicią kuchenną.
Roladki układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu
żaroodpornym.
Pieczemy około 30 minut. Podjemy roladki pokrojone w
plastry.
miałam dziś na obiad roladki drobiowe- z szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami :)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda!
Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziś zrobię na obiad :) ! to jest plan !
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie.... nie mogę się doczekać ! DZIĘKI za ten przepisik :)