Z
bajaderkami możemy eksperymentować do woli,
za każdym razem mogą być nieco inne - w zależności od użytego ciasta.
Jeśli nie mamy resztek ciasta możemy też specjalnie upiec, np. kruche ciasto lub użyć kupnych
ciastek, a następnie rozkruszyć je w
misce.
Jeśli chcemy
zrobić wersję light proponuje do ich zrobienia użyć np. ciasta marchewkowego
light lub ciasta jogurtowego (http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/05/dietetyczne-cytrynowe-ciasto-jogurtowe.html,http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/06/ciasto-marchewkowe-light.html
)
Bajaderka light
Składniki na około 10 bajaderek:
-
500 dag pokruszonego ciasta (mniej więcej blaszka 20x20)
- 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka
- 1/2 szklanki rodzynków namoczonych w ciepłej wodzie
- 1/3 szklanki płatków migdałowych lub innych orzechów
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1/2 słoika dżemu lub marmolady (użyłam porzeczkowego dżemu light)
- około 6-7 suszonych śliwek lub innych bakalii
- ½ łyżeczki aromatu rumowego
- 2 kieliszki rumu, wódki lub likieru kokosowego
- 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu
-
posiekane orzechy lub wiórki kokosowe
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Ciasto przekładamy
do dużej miski i drobno kruszymy.
Do ciasta
dodajemy kakao i płatki owsiane, mieszamy.
Śliwki
kroimy w kosteczkę. Dodajemy do suchych składników mleko, dżem, aromat i alkohol
oraz bakalie (rodzynki, migdały i śliwki) Wszystko dokładnie ugniatamy na
jednolitą masę.
Z
przygotowanej masy formujemy kulki,
obtaczamy je w orzechach lub wiórkach. Możemy przygotować również ulubioną
polewę i każdą bajaderkę zanurzyć w niej do połowy, a następnie posypać kokosem
lub orzechami.
Gotowe
kuleczki przekładamy do papilotek i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę,
aby stężały.
Uwagi:
Jeśli masa okaże się za mało zbita, możemy dodać trochę więcej
pokruszonego ciasta. Polecam dodać alkohol partiami i kosztować masy, gdyż nie
każdy lubi bardzo alkoholowe ciastka. Zamiast sugerowanych przeze mnie bakalii
możemy użyć również żurawiny, suszonych wiśni. Idealnie sprawdzi się również gotowa
mieszanka do keksu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz