Zapraszam zatem do wypróbowania mojego przepisu na zapiekankę
z mięsem mielonym i warzywami.
Zapiekanka makaronowa z
mięsem mielonym i warzywami
Składniki:
-
300 g makaronu rurki
- olej lub oliwa
- 1 ząbek czosnku
- ½ cebuli
- 300g zmielonego mięsa wieprzowego np. szynki
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 250 g startego sera mozzarella
- 6 plastrów salami
- 8 pieczarek
- garść mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej
- 1/3 papryki czerwonej
- 1/3 papryki zielonej
- ½ marchewki
- ½ papryczki chili
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki czerwonej papryki
- 1 łyżka sosu worhestershire
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania makaronu, następnie przelewamy go zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia.
Czosnek i cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oleju lub oliwie. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy mielone mięso i smażymy przez około 10 minut. Papryczkę chili drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy mięso sosem sojowym, sosem worcestershire, ziołami, papryką i pieprzem.
Następnie dolewamy przecier pomidorowy i całość trzymamy na ogniu do chwili zagotowania. Zostawiamy na bardzo małym ogniu na około 10 minut aby sos się zagęścił (co jakiś czas mieszając).
Pieczarki i marchew obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w słupki. Podsmażamy na oliwie przez około 7 minut, aż lekko zmiękną.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Następnie
przekładamy do niego składniki warstwami: makaron, warzywa, mięso, ser. Powinny
nam wyjść dwie warstwy. Na wierzchu zapiekankę posypujemy obficie serem i układamy
plastry salami.
Całość zapiekamy w piekarniku przez około 20-25 min w
temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz