Tradycyjne
kruche ciasteczka z marmoladą
Składnik:
-
100 g zimnego masła
- 100 g cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka aromatu lub ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka gęstej śmietany
- marmolada różana lub wieloowocowa
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy i wysypujemy na stolnicę
lub blat. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i pokrojone w kosteczkę masło i
żółtka. Siekamy wszystko dokładnie nożem. Wyrabiamyciasto do połączenia się
składników. Jeśli ciasto będzie ciężko się zagniatać, można dodać łyżkę
śmietany.Sekretem jest aby wyrobić je jak najszybciej, bez zbędnego
zagniatania. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30-40
minut.
Po schłodzeniu dzielimy ciasto na 3 części
i wałkujemy na grubość około 3 mm, podsypujemy w razie potrzeby delikatnie
mąką. Wykrawamy ciasteczka za pomocą foremki lub szklanki. Połowę ciasteczek
smarujemy marmoladą i nakrywamy je drugim ciasteczkiem.Układamy na papierze do
pieczenia, zachowując nieduże odstępy.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około
12-15 minut, do lekkiego zarumienienia.
Piękne małe słodkości!
OdpowiedzUsuń