Żeberka w glazurze z sosu Jack
Daniels
-
1 kg chudych żeberek
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 4 łyżeczki przyprawy do żeberek
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu worhestershire
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- sos Jack Daniels
Przygotowanie:
Żeberka myjemy dokładnie, osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki, po czym przyprawiamy składnikami marynaty (z wyjątkiem sosu Jack Daniels). Żeberka wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Żeberka przekładamy do żaroodpornego naczynia
wysmarowanego odrobiną oleju. Każde z żeberek smarujemy warstwą sosu Jack
Daniels.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 200°C i
pieczemy żeberka godzinę. Po godzinie wyjmujemy z piekarnika i jeszcze raz
dokładnie pokrywamy żeberka sosem. Tym razem nie przykrywamy ich już pokrywka.
Zmniejszamy temperaturę do 180 °C . Pieczemy jeszcze przez kolejne 40-50 minut,
aż powstanie skorupka z glazury.
Uwagi:
W trakcie pieczenia dobrze jest obracać co jakiś czas
żeberka aby upiekły się równomiernie, szczególnie w momencie kiedy będziemy
piekli już bez przykrycia. Proponuję również jakieś 15 minut przed końcem
pieczenia posmarować mięsko 3 warstwą sosu, aby było jeszcze
bardziej intensywne w smaku.
mam pytanie , gdzie mogę kupic ten sos Jack Daniels
OdpowiedzUsuńSos widziałam w sklepach z dodatkami Duka, ja zakupiłam swój w Kauflandzie
Usuń