Makaron z tuńczykiem i czerwonym pesto
-
250 g makaronu np. świderki (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum)
- 150 g szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 8 pomidorków koktajlowych
- 10 czarnych oliwek
- 2 garści rukoli
- 50 g parmezanu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz
Można użyć oczywiście gotowego.
Makaron gotujemy al dente. Szynkę kroimy w paseczki, smażymy
na patelni, aż będzie chrupiąca. Pomidory koktajlowe i oliwki przekrajmy na
połowę. Dodajemy do szynki pomidorki koktajlowe i oliwki. Podsmażamy przez około
2 -3 minuty. Dodajemy odsączonego tuńczyka i przyprawy. Wszystko dokładnie
mieszamy, cały czas podgrzewając. Tuńczyk ma się podgrzać. Makaron odsączamy,
przekładamy do garnka. Dodajemy do niego rukolę, zawartość patelni oraz starty
parmezan. Mieszamy wszystko dokładnie.
Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę. |
piekne kolory danie wyglada przepysznie
OdpowiedzUsuńale ładnie wygląda - super zdjęcia i talerze ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/