czwartek, 4 lipca 2013

Najlepsze ciasteczka piwne

Przepis na te ciasteczka otrzymałam dawno temu od koleżanki (również prowadzącej obecnie bloga kulinarnego), i od tej pory jest to nasz ulubiony smakołykJ Nie było osoby, która by ich skosztowała i nie chciała przepisu. Naprawdę nie mają sobie równych. Choć są pracochłonne i dość niewdzięczne w obróbce (ciasto jest klejące), to naprawdę warto się zmotywować do pracyJ Gorąco polecam!!!

Najlepsze ciasteczka piwne
 
 
 

 Składniki
  • 250g margaryny lub masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki piwa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
  • marmolada różana lub wieloowocowa

Przygotowanie:

Margarynę kroimy w mniejsze kosteczki. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej margarynę oraz piwo. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto dzielimy na kilka części. Po kolei rozwałkowujemy je na grubość  2-3 mm na podsypanej mąką stolnicy.

Następnie ciasto kroimy na kwadraciki o szerokości około 4 cm. Na każdy kwadracik nakładamy niewielką ilość marmolady i zawijamy boki ciasteczek do środka. Możemy również złapać i skleić ze sobą tylko dwa boki, uzyskując kształt rombu.

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciasteczka, zachowując niewielkie odstępy.
Pieczemy przez około 10- 12minut w temperaturze 180 stopni. Uważamy, aby ciasteczka się nie spiekły, gdyż najlepsze są kiedy wyciągniemy je bardzo leciutko zarumienione z piekarnika.


Uwagi i propozycje !!
 
Do ciasteczek możemy stosować rozmaite dodatki.
W wersji słodkiej możemy posypać ich wierzch cukrem, cynamonem czy nadziać je nutellą.
Ciasteczka rewelacyjne są również w wersji słonej, posypane startym serem, solą czy ziołami. 
 


 

 

 

8 komentarzy:

  1. Potwierdzam, pyszne ciasteczka. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten przepis, zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile sztuk ciastek wychodzi z tej porcji ciasta ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko powiedzieć wszystko zależy od tego jak duże ciasteczka zrobisz i jak cieńko rozwałkujesz ciasto. Mi przeważnie wychodzi jedna duża miska. Nie liczyłam nigdy bo jest ich naprawdę sporo

      Usuń
  4. maslo powinno byc zimne jak do ciasta kruchego? czy nie ma to znaczenia

    OdpowiedzUsuń
  5. maslo powinno byc zimne tak jak do kruchego czy nie ma to znaczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margaryna może być prosto z lodówki ale masło powinno być jednak miękkie.

      Usuń