Najlepsze ciasteczka
piwne
- 250g margaryny lub masła
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki piwa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego
- marmolada różana lub wieloowocowa
Przygotowanie:
Margarynę
kroimy w mniejsze kosteczki. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej margarynę oraz
piwo. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto dzielimy na kilka części. Po kolei
rozwałkowujemy je na grubość 2-3 mm na podsypanej mąką stolnicy.
Następnie ciasto kroimy na kwadraciki o szerokości
około 4 cm. Na każdy kwadracik nakładamy niewielką ilość marmolady i zawijamy
boki ciasteczek do środka. Możemy również złapać i skleić ze sobą tylko dwa
boki, uzyskując kształt rombu.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciasteczka,
zachowując niewielkie odstępy.
Pieczemy przez około 10- 12minut w temperaturze 180
stopni. Uważamy, aby ciasteczka się nie spiekły, gdyż najlepsze są kiedy
wyciągniemy je bardzo leciutko zarumienione z piekarnika.
Uwagi i propozycje !!
Do ciasteczek możemy stosować rozmaite dodatki.
Potwierdzam, pyszne ciasteczka. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis, zapisuję:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńile sztuk ciastek wychodzi z tej porcji ciasta ?
OdpowiedzUsuńCiężko powiedzieć wszystko zależy od tego jak duże ciasteczka zrobisz i jak cieńko rozwałkujesz ciasto. Mi przeważnie wychodzi jedna duża miska. Nie liczyłam nigdy bo jest ich naprawdę sporo
Usuńmaslo powinno byc zimne jak do ciasta kruchego? czy nie ma to znaczenia
OdpowiedzUsuńmaslo powinno byc zimne tak jak do kruchego czy nie ma to znaczenia
OdpowiedzUsuńMargaryna może być prosto z lodówki ale masło powinno być jednak miękkie.
Usuń