wtorek, 16 lipca 2013

Tradycyjne kruche ciasteczka z marmoladą

Pyszne, tradycyjne kruche ciasteczka, które uwielbia chyba każdy. Nie trzeba myślę nikogo zachęcać do ich skosztowaniaJ

Tradycyjne kruche ciasteczka z marmoladą
 
 
 

Składnik:
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka aromatu lub ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • marmolada różana lub wieloowocowa


Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy i wysypujemy na stolnicę lub blat. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i pokrojone w kosteczkę masło i żółtka. Siekamy wszystko dokładnie nożem. Wyrabiamyciasto do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie ciężko się zagniatać, można dodać łyżkę śmietany.Sekretem jest aby wyrobić je jak najszybciej, bez zbędnego zagniatania. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30-40 minut.

Po schłodzeniu dzielimy ciasto na 3 części i wałkujemy na grubość około 3 mm, podsypujemy w razie potrzeby delikatnie mąką. Wykrawamy ciasteczka za pomocą foremki lub szklanki. Połowę ciasteczek smarujemy marmoladą i nakrywamy je drugim ciasteczkiem.Układamy na papierze do pieczenia, zachowując nieduże odstępy.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 12-15 minut, do lekkiego zarumienienia.
 
   
 
       
 

1 komentarz: