Przepis na ten makaron jest naprawdę banalny w
przygotowaniu, a w smaku jest rewelacyjny. Zasada prosto i smacznie w tym
przypadku sprawdza się doskonaleJ
Penne z czerwonym pesto
Składniki:
-
250 g makaronu pene (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum)
- 1 pierś z kurczaka
- 2 garści rukoli
- 50 g parmezanu
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- pieprz
-
12 suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi
- 35 g świeżo startego parmezanu
- 100 ml oliwy z oliwek
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania Pesto. Pomidory osączamy z
oleju i grubo siekamy. Bazylię myjemy. Czosnek obieramy kroimy na mniejsze
kawałki. Orzeszki piniowe podpiekamy na złoty kolor na suchej patelnię. Uważamy
aby się nie przypaliły. Odstawiamy do
przestygnięcia.
Wszystkie składniki
przekładamy do malaksera. Przyprawiamy pieprzem i
solą według uznania. Miksujemy na gładką pastę.
Makaron gotujemy al dente. Kurczaka kroimy w kostkę,
przyprawiamy ziołami, papryką, czosnkiem, pieprzem i sosem sojowym. Smażymy.
Makaron odsączamy, przekładamy do garnka. Dodajemy do niego rukole, kurczaka,
parmezan i pesto. Mieszamy wszystko dokładnie. Podajemy na ciepło lub zimno.
Danie zachwyca wyrazistym smakiem pesto, a razem z rukolą tworzy pyszną kompozycję. Bardzo smaczne danie. Polecam!!! :)
OdpowiedzUsuńMonia W. :)
Aniu, popraw w nazwie "pene" na "penne", bo chyba chodziło ci o nazwę makaronu :-)A poza tym przepis wygląda smakowicie. Zapraszamy do odwiedzin i udziału w naszym konkursie: http://nietylkookuchni.blogspot.com/p/konkursy-dla-czytelnikow.html
OdpowiedzUsuńCzosnek granulowany? Zlituj się Aniu...
OdpowiedzUsuńKażdy używa przypraw jakie lubi. Jeśli ktoś woli może zastąpić naturalnym, nie widzę przeszkód ani powodów do takich komentarzy...Ja użyłam granulowanego, gdyż nie miałam świeżego.
Usuń