wtorek, 9 lipca 2013

Bajaderka light

Ile razy zdarzyło się Wam, że upieczone ciasto nie przypadło domownikom do gustu albo po prostu wyszedł zakalec? Co jeśli ciasto upieczone dla gości okaże się kompletną klapą? W takiej awaryjnej sytuacji warto mieć pod ręką przepis na bajaderkę, przez niektórych zwane kartofelkamiJ Teraz na pewno nic się nie zmarnuje :) Warto zrobić domową wersję Bajaderki, gdyż kupując je w piekarni, tak naprawdę nie wiemy jakie niespodzianki w sobie kryjąJ Przepis jest naprawdę ekspresowy.

Z bajaderkami możemy eksperymentować do woli,  za każdym razem mogą być nieco inne - w zależności od użytego ciasta. Jeśli nie mamy resztek ciasta możemy też specjalnie upiec, np. kruche ciasto lub użyć kupnych ciastek,  a następnie rozkruszyć je w misce.

Jeśli chcemy zrobić wersję light proponuje do ich zrobienia użyć np. ciasta marchewkowego light lub ciasta jogurtowego (http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/05/dietetyczne-cytrynowe-ciasto-jogurtowe.html,http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/06/ciasto-marchewkowe-light.html )

Bajaderka light
 
 
 
 
 
Składniki na około 10 bajaderek:
  • 500 dag pokruszonego ciasta (mniej więcej blaszka 20x20)
  • 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka
  • 1/2 szklanki rodzynków namoczonych w ciepłej wodzie
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych lub innych orzechów
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 słoika dżemu lub marmolady (użyłam porzeczkowego dżemu light)
  • około 6-7 suszonych śliwek lub innych bakalii
  • ½ łyżeczki aromatu rumowego
  • 2 kieliszki rumu, wódki lub likieru kokosowego
  • 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu
Do obtoczenia:
  • posiekane orzechy lub wiórki kokosowe
  • polewa czekoladowa
 
Przygotowanie:

Ciasto przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy.
Do ciasta dodajemy kakao i płatki owsiane, mieszamy.
Śliwki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do suchych składników mleko, dżem, aromat i alkohol oraz bakalie (rodzynki, migdały i śliwki) Wszystko dokładnie ugniatamy na jednolitą masę.

Z przygotowanej masy formujemy  kulki, obtaczamy je w orzechach lub wiórkach. Możemy przygotować również ulubioną polewę i każdą bajaderkę zanurzyć w niej do połowy, a następnie posypać kokosem lub orzechami.
Gotowe kuleczki przekładamy do papilotek i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby stężały.


Uwagi:  Jeśli masa okaże się za mało zbita, możemy dodać trochę więcej pokruszonego ciasta. Polecam dodać alkohol partiami i kosztować masy, gdyż nie każdy lubi bardzo alkoholowe ciastka. Zamiast sugerowanych przeze mnie bakalii możemy użyć również żurawiny, suszonych wiśni. Idealnie sprawdzi się również gotowa mieszanka do keksu.
 


 
Dietetyczne słodkości

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz