Mięso umieszcza się na rożnie obrotowym, gdzie jest
opiekane i podgrzewane przez cały dzień. Czyli nic innego jak popularny Turecki
doner kebaba czy Grecki gyros. Różnice między tymi daniami są
bardzo niewielkie. Klasyczna shaorma podawana jest z chlebem pita, humusem
i warzywami.
Ja proponuje mój sposób na to pyszne danie oraz kilka
propozycji podania. Zapraszam!!
Shaorma
z kurczaka z pysznym sosem
Składniki:
· 2
piersi z kurczaka
· ½
opakowanie przyprawy kebab shoarma (np. kamis)
· ½
łyżeczki pieprzu cayenne
· ser mozzarella
· 2
łyżki oliwy z oliwek
Sos:
· 4
łyżki majonezu
· 3
łyżki keczupu
· 1
łyżka octu winnego
· pieprz,
sól
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę (około 3 cm).
Przełożyć do miski. Przyprawić kurczaka i odstawić na 30 minut do lodówki. Oliwę rozgrzać na patelni. Kurczaka smażyć aż
będzie złocisty. Ser zetrzeć. Posypać nim kurczaka.
Patelnię przykryć pokrywką,
zmniejszyć ogień i piec do momentu aż ser się stopi.
Składniki sosu dokładnie wymieszać.
Propozycje
podania:
Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać na wiele
sposobów. Oto kilka moich propozycji:
· z
frytkami, ryżem i ulubioną sałatką
· w
picie wraz z warzywami i sosem np. czosnkowym
· w
tortilli
· w
formie sałatki, do której możemy wykorzystać sos z podanego wyżej przepisu
Często robię podobny obiad :) Idealne danie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, dawno nie jadłam shoarmy, a takiej domowej to nigdy. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńnom jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń