Pide
to placek z białej mąki, odpowiednik arabskiej pity. Można go podawać, tak jak
pitę, czyli jako dodatek do mięsa, jednak według mnie najlepiej smakuje z
nadzieniem.
Farsz
do pide może być naprawdę różny, wszystko zależy od waszej kreatywności. Ja
użyłam kurczaka. Zapewne świetnie będzie smakował również z mięsem mielonym. Naprawdę
zachęcam do stworzenia swojej własnej wersji łódeczek.
Przepis zaczerpnęłam z bloga: http://wkuchni.usagi.pl/
Przepis zaczerpnęłam z bloga: http://wkuchni.usagi.pl/
Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka
Składniki:
Ciasto (4 duże łódeczki):
·
450 g mąki (ja użyłam specjalnej
mąki do pizzy)
·
30 g świeżych drożdży
·
1 łyżeczka cukru
·
1 łyżeczka soli
·
2 łyżki oliwy z oliwek
·
2 łyżki jogurtu greckiego
·
150 ml ciepłej wody
Farsz:
·
2 piersi z kurczaka
·
1 czerwona
papryka
·
1 papryczka chili
·
1 średnia czerwona cebula
·
około 8 średniej wielkości pieczarek
·
400 g pomidorów bez skórki
·
2 łyżki koncentratu pomidorowego
·
sos worhestershire
·
½ puszki kukurydzy
·
½ puszki
czerwonej fasoli
·
150 g startego sera, lub każdy inny który lubicie
(może być owczy, bo właśnie taki podaje się w oryginalnej wersji)
·
około 7-8 ziaren kolendry
·
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
·
½ łyżeczki cynamonu
·
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
·
2 ząbki czosnku
·
papryka słodka
·
sól i pieprz
·
cebulka dymka
·
jogurt grecki
Przygotowanie:
Wodę zagotować i pozostawić do przestygnięcia. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut.
Mąkę wymieszać z solą. Dodać drożdże, oliwę i jogurt.
Zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
Piersi kurczaka
pokroić w dość drobną kostkę. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno
posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Ziarna kolendry rozgnieść.
Kurczaka
przyprawić kolendrą, papryką, i ziołami. Podsmażyć kurczaka na patelni na złoto,
dodać czosnek i chili, krótko przesmażyć, później dodać cebulę i paprykę.
Smażyć, aż papryka zmięknie. Następnie dodać pomidory. Dusić, aż pomidory się
rozpadną, dodać koncentrat. Zdjąć pokrywkę i gotować dalej, aż sos zgęstnieje. Przyprawić
sos ziołami, cynamonem, gałką muszkatołową, sosem worcestershire.
Na koniec dodać
fasolę i kukurydzę. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Odstawić do
przestudzenia.
Piekarnik
rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte
ciasto podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulę i rozwałkować
ją na okrągły placek. Placuszki ułożyć na blasze. Na środek każdego z nich wyłożyć
farsz. Następnie skleić mocno brzegi i uformować ciasto na kształt łódki.
Piec około 25 minut.
Łódeczki wyglądają bosko!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie
Pozdrawiam
6niebo
Wyglądają smacznie.. Pomysłowe danie :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie się prezentują!
OdpowiedzUsuńPiekłaś razem z nadzieniem ? Wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńTak piekłam z nadzieniem.
Usuń