Wpadłam na pomysł dietetycznych ciasteczek. Szczerze mówiąc mieszając składniki nie wiedziałam co z tego wyjdzie. Po prostu powrzucałam do miski wszystko co miałam pod ręką, i co wydawało mi się zdrowe J
Mój instynkt
kulinarny na szczęście mnie nie zawiódł i ciasteczka wyszły pyszne. Były w
stanie całkowicie zaspokoić mój apetyt na słodycze.
Ciastka nie mają cukru, mąki i
tłuszczu, więc co za tym idzie… mniej wyrzutów sumienia!!
Dietetyczne
ciasteczka owsiane z otrębami pszennymi i bakaliami
Składniki:
· 1,5
szklanki płatków owsianych górskich
· 0,5
szklanki otrębów pszennych
· 1/3
szklanki mąki pełnoziarnistej (opcjonalnie-dodajemy jeśli masa będzie zbyt
klejąca)
· 1/3 szklanki
jogurtu naturalnego lub kefiru
· 3
łyżki miodu
· 1
jajko
· 1,5
łyżeczki sody
· 0,5
łyżeczki proszku do pieczenia
· 0,5 łyżeczki cynamonu
· 50 g suszonej
żurawiny
· garść rodzynek
· garść
płatków migdałowych
· garść suszonych
wiśni
· 2
łyżki wiórków kokosowych
· 30 g
posiekanej czekolady (opcjonalnie) lub 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Wszystkie składniki suche wymieszać w misce. Jajko roztrzepać.
Miód, jogurt oraz jajko dodać do suchych składników. Wszystko dokładnie połączyć
za pomocą łyżki. Jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać odrobinę mąki. Na
końcu dodać bakalie. Wymieszać. Z masy formować ciastka. Następnie układać ja
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 150 stopni.
Lubię takie zdrowe owsiane ciasteczka pełne bakalii. :)
OdpowiedzUsuńczy wyjda mi takie ciastka jak dam kefir 50gram,platki owsiane 50gram,2lyzki wiorkow,pol lyzki proszku do pieczenia,pol lyzki sody,lyzke cynamonu,lyzke skruszonych slodzikow,1 jajko,ew 1lyzke kakao ? [ chodzi mi o konsystencje,zwlaszcza o to czy musi byc miod i soda? ]
OdpowiedzUsuńSoda bardzo wpływa na konsystencje, także aby uzyskać taki efekt jak mój musi być koniecznie. Miód nie jest konieczny, można zastąpić go słodzkiem. Radziłabym zachować również proporcję płatków,kefiru itd. Jeśli nie dodajesz bakali to automatycznie trzeba dodać więcej płatków aby ciasto nie było za rzadkie. Ogólnie nie może być za bardzo lejące, tak aby można było spokojnie uformować ciasteczka.
OdpowiedzUsuńOd dawna miałam ochotę na takie ciastka! W internecie jest mnóstwo przepisów, ale opcja bez margaryny i karmelu zdecydowanie jest najciekawsza. Wielkie dzięki :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą smakowały. Nie są oczywiście tak pyszne jak te z dodatkiem masła ale całkowicie potrafią zaspokoić apetyt na słodycze:)Jak dla mnie ciastka numer jeden na dietę:)
UsuńPomysł bardzo mi się podoba. Szukam właśnie przepisów na słodycze, ale takie zdrowe. ;-)
OdpowiedzUsuńJa dodałam jeszcze sezam i orzechy ,są wyśmienite-polecam:)
OdpowiedzUsuńja dozylam jeszcze słonecznik i dynie;)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast miodu można dać cukier trzcinowy? Jeśli tak, to ile?
OdpowiedzUsuńMożna dodać, jednak miód skleja masę. Jeśli rezygnujesz z niego radzę dodać odrobinę mleka do masy lub oleju rzepakowego (około 3 łyżek).
Usuńczy otręby owsiane moge zastąpić przennymi?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej:)
UsuńMmmmm pychotka :D jestem na diecie od miesiąca i już umierałam z braku słodyczy xD te ciasteczka mnie uratowały! Genialne :D
OdpowiedzUsuńtakie ciastka wcale nie mają mniej kalorii :(
OdpowiedzUsuńNie chodzi o kalorię, ale wartości odżywcze i o to, że nie mają w sobie cukru ani tłuszczów utwardzonych.
UsuńSzybkie, zdrowe i pyszne To lubię! Pochrupałabym z największa przyjemnością..
OdpowiedzUsuńczy wyjdą one w piekarniku który nie ma termo obiegu ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, włącz grzałkę górną i po prostu będziesz musiała je pieć kilka minutek dłużej, max 3-4.
UsuńDziękuje za przepis, są smaczne i zdrowe, a do kawki wyśmienicie smakują :)
OdpowiedzUsuńa ile takie ciastko może mieć kalorii?
OdpowiedzUsuń