Tym razem w wersji HOTJ Zrobione specjalnie na akcję kulinarną FAST FOOD. Chętnych
do jedzenia nie musiałam długo szukać, bo to zdecydowanie danie które
uwielbiamy. Ta wersja jest kierowana do miłośników ostrych smaków. Gwarantuję,
że przy ich jedzeniu zapanuje przy stole gorąca atmosfera. Ale w tą naszą
zimową wiosnę na pewno przyda się coś rozgrzewającegoJ
Meksykańskie
burgery
Składniki
na około 4 burgery:
·
400 g mielonej wołowiny (ja używam udźca)
·
1 papryczka chili
·
½ łyżeczki soli
·
½ łyżeczki papryki czerwonej
·
½ czerwonej cebuli
·
łyżeczka pikantno-słodkiego sosu z chili
·
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
·
½ łyżeczki czosnku granulowanego
·
łyżeczka przyprawy do kuchni meksykańskiej
·
1 łyżka sosu worcestershire
·
1/3 szklanki
świeżej kolendry
·
sok wyciśnięty z połowy limonki
·
skórka otarta z połowy limonki
Dodatkowo:
·
bułki do hamburgerów
·
4 plastry sera żółtego
·
pomidor
·
sałata lodowa
·
rukola
·
ogórek konserwowy
·
czerwona cebula
Sos jogurtowy
z chili:
·
3/4
szklanki jogurtu greckiego
·
1
łyżka majonezu
·
½
papryczki chili drobno posiekanej
·
1/3
łyżeczki pieprzu Cayenne
·
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Wołowinę
mieszamy z przyprawami, dodajemy sok i skórkę z limonki, sos chili i posiekaną
papryczkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 45 minut. W tym
czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do naszych burgerów.
Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana
cebulę. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej grilowej)
przez około 4-5 minuty z każdej strony (w zależności od tego jak wysmażone
mięso lubimy).
Bułki przekroić na połówki, na dolnej części położyć
plaster sera. Opiec w piekarniku w 200 stopniach, aż ser się roztopi i bułki
się zarumienią. Bułki należy pilnować ponieważ szybko mogę się spalić.
Przygotować sos z podanych składników.
Dolną
połówkę bułki posmarować sosem, położyć burgera, ułożyć przygotowane warzywa.
Przykryć drugą połówką bułki i gotowe.
pyszne
OdpowiedzUsuń