środa, 3 kwietnia 2013

Meksykańskie burgery

Ostre domowe burgery z chili to już druga odsłona hamburgerów na blogu.

Tym razem w wersji HOTJ Zrobione specjalnie na akcję kulinarną FAST FOOD. Chętnych do jedzenia nie musiałam długo szukać, bo to zdecydowanie danie które uwielbiamy. Ta wersja jest kierowana do miłośników ostrych smaków. Gwarantuję, że przy ich jedzeniu zapanuje przy stole gorąca atmosfera. Ale w tą naszą zimową wiosnę na pewno przyda się coś rozgrzewającegoJ


Meksykańskie burgery
 
 
 
 

Składniki na około 4 burgery:
·       400 g mielonej wołowiny (ja używam udźca)
·       1 papryczka chili
·       ½ łyżeczki soli
·       ½ łyżeczki papryki czerwonej
·       ½ czerwonej cebuli
·       łyżeczka pikantno-słodkiego sosu z chili
·       1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
·       ½ łyżeczki czosnku granulowanego
·       łyżeczka przyprawy do kuchni meksykańskiej
·       1 łyżka sosu worcestershire
·       1/3  szklanki świeżej kolendry
·       sok wyciśnięty z połowy limonki
·       skórka otarta z połowy limonki

Dodatkowo:
·       bułki do hamburgerów
·       4 plastry sera żółtego
·       pomidor
·       sałata lodowa
·       rukola
·       ogórek konserwowy
·       czerwona cebula

Sos jogurtowy z chili:
·       3/4 szklanki jogurtu greckiego
·       1 łyżka majonezu
·       ½ papryczki chili drobno posiekanej
·       1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
·       sól, pieprz


Przygotowanie:
Papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Wołowinę mieszamy z przyprawami, dodajemy sok i skórkę z limonki, sos chili i posiekaną papryczkę. Wszystko dokładnie mieszamy.  Odstawiamy do lodówki na około 45 minut. W tym czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do naszych burgerów.

Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana cebulę. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej grilowej) przez około 4-5 minuty z każdej strony (w zależności od tego jak wysmażone mięso lubimy).

Bułki przekroić na połówki, na dolnej części położyć plaster sera. Opiec w piekarniku w 200 stopniach, aż ser się roztopi i bułki się zarumienią. Bułki należy pilnować ponieważ szybko mogę się spalić.

Przygotować sos z podanych składników.

Dolną połówkę bułki posmarować sosem, położyć burgera, ułożyć przygotowane warzywa. Przykryć drugą połówką bułki i gotowe.

 
Fast Good!

1 komentarz: