sobota, 6 kwietnia 2013

Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka

Jeśli lubicie pizze i macie ochotę na jakąś alternatywę, to właśnie przepis dla Was.Zapraszam na wersję Turecką, zwaną  pide.

Pide to placek z białej mąki, odpowiednik arabskiej pity. Można go podawać, tak jak pitę, czyli jako dodatek do mięsa, jednak według mnie najlepiej smakuje z nadzieniem.

Farsz do pide może być naprawdę różny, wszystko zależy od waszej kreatywności. Ja użyłam kurczaka. Zapewne świetnie będzie smakował również z mięsem mielonym. Naprawdę zachęcam do stworzenia swojej własnej wersji łódeczek.
Przepis zaczerpnęłam z bloga: http://wkuchni.usagi.pl/


Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka
 
 
 
 
 

Składniki:
 Ciasto (4 duże łódeczki):
·       450 g mąki (ja użyłam specjalnej mąki do pizzy)
·       30 g świeżych drożdży
·       1 łyżeczka cukru
·       1 łyżeczka soli
·       2 łyżki oliwy z oliwek
·       2 łyżki jogurtu greckiego
·       150 ml ciepłej wody
Farsz:
·       2 piersi z kurczaka
·       1  czerwona papryka
·       1 papryczka chili
·       1 średnia czerwona cebula
·       około 8 średniej wielkości pieczarek
·       400 g pomidorów bez skórki
·       2 łyżki koncentratu pomidorowego
·       sos worhestershire
·       ½ puszki kukurydzy
·       ½  puszki czerwonej fasoli
·       150 g startego sera, lub każdy inny który lubicie (może być owczy, bo właśnie taki podaje się w oryginalnej wersji)
·       około 7-8 ziaren kolendry
·       1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
·       ½ łyżeczki cynamonu
·       ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
·       2 ząbki czosnku
·       papryka słodka
·       sól i pieprz
·       cebulka dymka
·       jogurt grecki



Przygotowanie:

Wodę zagotować i pozostawić do przestygnięcia. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut.

Mąkę wymieszać z solą. Dodać drożdże, oliwę i jogurt. Zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.

Piersi kurczaka pokroić w dość drobną kostkę. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Ziarna kolendry rozgnieść.
Kurczaka przyprawić kolendrą, papryką, i ziołami. Podsmażyć kurczaka na patelni na złoto, dodać czosnek i chili, krótko przesmażyć, później dodać cebulę i paprykę. Smażyć, aż papryka zmięknie. Następnie dodać pomidory. Dusić, aż pomidory się rozpadną, dodać koncentrat. Zdjąć pokrywkę i gotować dalej, aż sos zgęstnieje. Przyprawić sos ziołami, cynamonem, gałką muszkatołową, sosem worcestershire.
Na koniec dodać fasolę i kukurydzę. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Odstawić do przestudzenia.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulę i rozwałkować ją na okrągły placek. Placuszki ułożyć na blasze. Na środek każdego z nich wyłożyć farsz. Następnie skleić mocno brzegi i uformować ciasto na kształt łódki.
Piec około 25 minut.
Udekorować jogurtem greckim i cebulką dymką.

5 komentarzy:

  1. Łódeczki wyglądają bosko!
    Aż ślinka cieknie
    Pozdrawiam
    6niebo

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smacznie.. Pomysłowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłaś razem z nadzieniem ? Wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń