Poza kolorami sernik wyszedł wyśmienity.
Należy do tych mokrych, jest kremowy i puszysty. Jest to już mój drugi sernik z
dodatkiem mleka skondensowanego. Mimo początkowych obaw (masa była bardzo
rzadka) okazało się , że był to szczał w dziesiątkę. Obecnie jest to mój
ulubiony sernik. Polecam!!
Sernik
kokosowy z rosą i mlekiem skondensowanym
Składniki:
Spód:
·
2 żółtka
·
100 g cukru
·
60 g wiórek kokosowych
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
400 g mąki
Masa serowa:
·
500 g twarogu zmielonego do serników
·
4 żółtka
·
3 białka
·
400 ml mleka skondensowanego (użyłam
light)
·
2 łyżeczki cukru waniliowego
·
2 łyżki fixu do sernika
·
150 g białej czekolady z kokosem (np.
Ritter Sport)
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pianka kokosowa:
·
3 białka
·
3-4 łyżki cukru pudru
·
60 g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowanie spodu. Mąkę
przesiać. Dodać proszek do pieczenie, wiórki kokosowe i cukier. Wszystko
wymieszać. Suche składniki wysypać na blat lub stolnicę. Dodać masło pokrojone w
kostkę. Wetrzeć masło w mąkę. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe
ciasto przełożyć do woreczka i wsadzić na zamrażalki na 15 minut.
Blachę o średnicy 24 - 24 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przełożyć na
blachę. Piec w temperaturze 180ºC przez około
10-15 minut. Ciasto ma być lekko podpieczone.
Przygotować masę serową.
Czekoladę drobno posiekać. Do miski wlać
mleko skondensowane. Dodać resztę składników, zmiksować (tylko do połączenia
się składników).
Na podpieczony spód przelać masę serową.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 60
minut w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne
naczynie z wrzącą wodą.
Przed upływem 60 minut przygotować
piankę kokosową. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Kiedy piana będzie
sztywna dodać cukier i wiórki kokosowe. Zmiksować dokładnie.
Pianę wyłożyć na sernik. Piec kolejne
20-25 minut. Uważać aby piana nie zarumieniła się zbyt mocno. W razie
konieczności możemy ją przykryć folią aluminiową.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Wyjąć, schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę. |
ciekawie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekolady Ritter!
OdpowiedzUsuńDobry pomysł! A sernik- BOSKI!
OdpowiedzUsuń