poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Tort Szwarcwaldzki

Dziś przepis na mój tort urodzinowy. Moje ulubione połączenie to zdecydowanie wiśnie i czekolada. Więc co innego mogłabym sobie podarować na urodziny, jak nie właśnie Tort Szwarcwaldzki :)

Jest to klasyczny tort, pochodzenia niemieckiego, chyba jeden z najbardziej popularnych na całym świecie. Z delikatnym, puszystym ciastem czekoladowym, bitą śmietaną i wiśniami.
Jak dla mnie jeden z najlepszych tortów. Pyszny, nie za ciężki, nie za słodki, prosty w przygotowaniu, po prostu idealny.


Tort Szwarcwaldzki
 
  
 

 
Przygotowanie:
 
Biszkopt:
·       150 g masła
·       120 g cukru brązowego
·       6 jajek
·       100 g tabliczka gorzkiej czekolady
·        łyżeczka aromatu waniliowego
·       150 g mąki tortowej
·        50 g mąki ziemniaczanej
·       1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do przełożenie:
·       300 g wiśni w sosie*
·       3 kieliszki wódki wymieszanej z wiśniówką w proporcjach 2:1
·       1000 ml schłodzonej śmietanki kremówki (32% lub 36%)
·       3 łyżki cukru pudru
·       1  łyżka cukru waniliowego
·       1 łyżeczka aromatu waniliowego
·       2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wrzątku
·       wiórki czekoladowe
·       pozostałe wiśnie
 
Na te wiśnie trafiłam w sklepie przypadkiem i okazały się  naprawdę idealne do tego tortu. Sos ma idealną konsystencję. Przypomina frużelinę, ale jest intensywniejszy w smaku. Można oczywiście przygotować wiśnie samemu. Ja zawsze używałam wiśni mrożonych. Podgrzewałam je w rondelku, aż puszczały sok, następnie dodawałam cukier i zagęszczałam powstały sos mąką ziemniaczaną. Efekt bardzo podobny.


Przygotowanie:

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Dodać kolejno żółtka, cały czas miksując. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzoną czekoladę wymieszać z masą. Dodać aromat waniliowy oraz przesianą mąką zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć z pomocą łyżki masę z pianą.
Przełożyć do tortownicy.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Ciasto całkowicie ostudzić i pokroić na 3 krążki.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Odstawić na bok aby przestygła i lekko stężała. Najlepiej co jakiś czas zamieszać żelatynę aby nie powstały grudki.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Uważać aby śmietana się nie zważyła.
Krążki tortu nasączyć alkoholem. Następnie przełożyć wiśniami i bitą śmietaną (pozostawić 1/3 do dekoracji).
Wierzch tortu pokryć w całości pozostałą śmietaną. Udekorować pozostałym sosem z wiśniami i posypać wiórkami czekoladowymi.



 

2 komentarze:

  1. To jest zdecydowanie mój ulubiony tort:)Zrobiłaś mi ochotę na kawałek, chyba muszę go w niedługim czasie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń