Jest to klasyczny tort, pochodzenia niemieckiego, chyba jeden z najbardziej popularnych na całym świecie. Z delikatnym, puszystym ciastem czekoladowym, bitą śmietaną i wiśniami.
Jak dla mnie jeden z najlepszych tortów. Pyszny, nie za ciężki, nie za słodki, prosty w przygotowaniu, po prostu idealny.
Tort Szwarcwaldzki
Biszkopt:
·
150 g masła
·
120 g cukru brązowego
·
6 jajek
·
100 g tabliczka
gorzkiej czekolady
·
łyżeczka aromatu waniliowego
·
150 g mąki tortowej
·
50 g mąki ziemniaczanej
·
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Do przełożenie:
·
300 g wiśni w sosie*
·
3 kieliszki wódki
wymieszanej z wiśniówką w proporcjach 2:1
·
1000 ml schłodzonej
śmietanki kremówki (32% lub 36%)
·
3 łyżki cukru pudru
·
1 łyżka cukru waniliowego
·
1 łyżeczka aromatu
waniliowego
·
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej
w niewielkiej ilości wrzątku
·
wiórki czekoladowe
·
pozostałe wiśnie
*użyłam poniższych wiśni http://www.informatorspozywczy.pl/wisnie-w-sosie-wlasnym---smakowite-dary-sadu,419,technologie,artykul.html
Na te wiśnie trafiłam w sklepie
przypadkiem i okazały się naprawdę idealne
do tego tortu. Sos ma idealną konsystencję. Przypomina frużelinę, ale jest intensywniejszy
w smaku. Można oczywiście przygotować wiśnie samemu. Ja zawsze używałam wiśni
mrożonych. Podgrzewałam je w rondelku, aż puszczały sok, następnie dodawałam
cukier i zagęszczałam powstały sos mąką ziemniaczaną. Efekt bardzo podobny.
Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej
utrzeć z cukrem. Dodać kolejno żółtka, cały czas miksując. Czekoladę rozpuścić
w kąpieli wodnej. Ostudzoną czekoladę wymieszać z masą. Dodać aromat waniliowy
oraz przesianą mąką zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć
z pomocą łyżki masę z pianą.
Przełożyć do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
45-50 minut. Ciasto całkowicie ostudzić i
pokroić na 3 krążki.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej
ilości gorącej wody. Odstawić na bok aby przestygła i lekko stężała. Najlepiej
co jakiś czas zamieszać żelatynę aby nie powstały grudki.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Uważać aby
śmietana się nie zważyła.
Krążki tortu nasączyć alkoholem. Następnie
przełożyć wiśniami i bitą śmietaną (pozostawić 1/3 do dekoracji).
Wierzch tortu pokryć w całości
pozostałą śmietaną. Udekorować pozostałym sosem z wiśniami i posypać wiórkami
czekoladowymi.
To jest zdecydowanie mój ulubiony tort:)Zrobiłaś mi ochotę na kawałek, chyba muszę go w niedługim czasie zrobić:)
OdpowiedzUsuńczekoladowe pyszności :)
OdpowiedzUsuń