Polecam!!!!!
Mazurek migdałowo-kajmakowy z bezą
Składniki:
Ciasto kruche:
·
70 g mączki migdałowej
(lub migdałów zmielonych)
·
250 g mąki
·
60 g cukru pudru
·
1 łyżka cukru
migdałowego
·
200 g miękkiego masła
·
2 żółtka
Beza:
·
2 białka
·
1 łyżeczka cukru
migdałowego
·
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
·
mała puszka masy
kajmakowej
·
2 łyżki mleka
·
70 g śliwek suszonych
·
kieliszek wódki
·
powidła śliwkowe
·
lukier kolorowy lub
polewa czekoladowa
·
płatki migdałów
Przygotowanie:
Śliwki suszone kroimy w drobną
kosteczkę. Przekładamy do miski i zalewamy wódką.
Przesiać mąkę. Połączyć ją z
cukrami i mączką migdałową. Przełożyć mąkę na blat. Dodać żółtka i pokrojone w
kostkę masło. Nożem połączyć składniki, a następnie delikatnie zagnieść ciasto.
Ciasta zagniatać jak najkrócej.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki
na około godzinę.
Formę 24 cm x 24 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki. Uformować wałek i odciąć od
niego około 1/7 ciasta. Rozwałkować ciasto i przełożyć do formy.
Piec w piekarniku z termo-obiegiem nagrzanym
do 180 stopni około 15-20 minut (uważać aby ciasto się nie spiekło,
ma być lekko złote).
Przygotowujemy bezę. Z pozostałych
białek ubijć pianę. Kiedy będzie już praktycznie ubita dodać cukry.
Ubijać aż piana będzie lśniąca. Pianę wylać na blachę wyłożoną papierem do
pieczenie (również 24x24 lub po prostu na sam papier przycięty do rozmiarów
blachy).
Piec około 45 minut w termo-obiegu
w 150 stopniach, jeśli beza zbytnia się zarumieni możemy zmniejszyć nieco temperaturę
pieczenia.
Z pozostałego ciasta przygotować
ozdoby do mazurka.
Ciasto rozwałkować i stworzyć z
niego dowolny wzór za pomocą foremek do ciasteczek. Ja użyłam foremki w
kształcie motylków.
Ciasteczka piec przez 10 minut w
180 stopniach. Następnie ozdobić je lukrem lub czekoladą. Można użyć kolorowych
posypek.
Masę kajmakową przełożyć do
rondelka, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu aby się rozpuściła. Kiedy
będzie płynna odstawiamy ją na bok.
Kruche ciasto smarujemy powidłami
śliwkowymi. Posypujemy śliwkami. Następnie przykrywamy bezą. Na bezę wylewamy
jeszcze ciepłą masę kajmakową.
Udakorować ozdobionymi motylkami i
posypać płatkami migdałowymi.
Świetny mazurek, pięknie zdobiony :) Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku:) Wesołego Alleluja!
OdpowiedzUsuń