sobota, 30 marca 2013

Mazurek migdałowo-kajmakowy z bezą

Dziś zapraszam na mazurek migdałowo-kajmakowy z bezą. Trochę spóźniony przepis, ale niestety dopiero dziś (z braku czasu) wzięłam się za pieczenie. Mam nadzieję, że jest więcej osób które szukają wielkanocnych inspiracji na ostatnią chwilę i mój Mazurek przypadnie wam do gustu. Właśnie jestem w trakcie degustacji pierwszego kawałka… mmmm naprawdę pychaJ

Polecam!!!!!

Mazurek migdałowo-kajmakowy z bezą
 
 
 
 
Składniki:

Ciasto kruche:
·       70 g mączki migdałowej (lub migdałów zmielonych)
·       250 g mąki
·       60 g cukru pudru
·       1 łyżka cukru migdałowego
·       200 g miękkiego masła
·       2 żółtka
Beza:
·       2 białka
·       1 łyżeczka cukru migdałowego
·       3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
·       mała puszka masy kajmakowej
·       2 łyżki mleka
·       70 g śliwek suszonych
·       kieliszek wódki
·       powidła śliwkowe
·       lukier kolorowy lub polewa czekoladowa
·       płatki migdałów
 

Przygotowanie:

Śliwki suszone kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski i zalewamy wódką.
Przesiać mąkę. Połączyć ją z cukrami i mączką migdałową. Przełożyć mąkę na blat. Dodać żółtka i pokrojone w kostkę masło. Nożem połączyć składniki, a następnie delikatnie zagnieść ciasto. Ciasta zagniatać jak najkrócej.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na około godzinę.
Formę 24 cm x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki. Uformować wałek i odciąć od niego około 1/7 ciasta. Rozwałkować ciasto i przełożyć do formy.
Piec w piekarniku z termo-obiegiem nagrzanym do 180 stopni około 15-20 minut (uważać aby ciasto się nie spiekło, ma być lekko złote).
Przygotowujemy bezę. Z pozostałych białek ubijć pianę. Kiedy będzie już praktycznie ubita dodać cukry. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Pianę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenie (również 24x24 lub po prostu na sam papier przycięty do rozmiarów blachy).
Piec około 45 minut w termo-obiegu w 150 stopniach, jeśli beza zbytnia się zarumieni możemy zmniejszyć nieco temperaturę pieczenia.
Z pozostałego ciasta przygotować ozdoby do mazurka.
Ciasto rozwałkować i stworzyć z niego dowolny wzór za pomocą foremek do ciasteczek. Ja użyłam foremki w kształcie motylków.
Ciasteczka piec przez 10 minut w 180 stopniach. Następnie ozdobić je lukrem lub czekoladą. Można użyć kolorowych posypek.
Masę kajmakową przełożyć do rondelka, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu aby się rozpuściła. Kiedy będzie płynna odstawiamy ją na bok.
Kruche ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi. Posypujemy śliwkami. Następnie przykrywamy bezą. Na bezę wylewamy jeszcze ciepłą masę kajmakową.
Udakorować ozdobionymi motylkami i posypać płatkami migdałowymi.

 

1 komentarz:

  1. Świetny mazurek, pięknie zdobiony :) Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku:) Wesołego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń